Propala prodaja Telekoma Slovenije

Slovenačka državna komisija odlučila da vladi predloži da odbije ponude zainteresovanih za kupovinu Telekoma Slovenije.

Region

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2008.

10:45

Default images

Matjaž Janša, predsednik komisije za prodaju 49,13 odsto državnog udela u vlasništvu Telekoma Slovenije, u ponedeljak, je saopštio da je, pomenuta komisija, odlučila da slovenačkoj vladi predloži da ne prihvati ponude poslednja dva ponuđača, britansko-nemačkog konzorcijuma Bain Capital&Axos Capital&BT i islandskog Skiptija.

Prema Janšinim rečima, oba ponuđača su za deonicu Telekoma Slovenije ponudila 400 evra, dok je konzorcijum želeo da državni udeo kupi tako da bi se Telekom Slovenije zadužio za milijardu evra.

Zbog toga je komisija saopštila da veruje da bi ponuda pod ponuđenim uslovima bila nesmotrena i ne bi ispunjavala očekivanja povodom ciljeva prodaje, koje je komisiji poverila slovenačka vlada. Komisija je dodala i da glavni problem nije bila cena, već uslovi za kupovinu od strane Skiptija i finansijski uslovi kupovine, koje je postavio konzorcijum.

Britansko-nemački konzorcijum je još prošle nedelje, pre isteka roka za popravku i dopunu ponuda, obavestio javnost da nije zadovoljan radom komisije, koja odugovlači sa prodajom, a odustajanje je najavio i Skipti, koji je ipak "ostao u igri".

Slovenački ministar privrede, Andrej Bajuk, nije želeo, juče, da daje pretpostavke o mogućem nastavku privatizacije Telekoma Slovenije, dodavši da će sam savetovati vladi da prihvati mišljenje komisije, koje inače za vladu nije obavezujuće.

Istovremeno, ministar smatra da je propali pokušaj prodaje Telekoma Slovenije manji problem od prodaje ispod cene ili mimo postavljenih ciljeva. Stranke vladajuće koalicije mahom su pozdravile odluku državne komisije, smatrajući da ne treba da se prodaju "državni paradni konji", dok opozicija upozorava da je pokušaj prodaje Telekoma Slovenije bio netransparentan, a tender nejasan, jer se nije znalo ko postavlja uslove, država ili kupci.

Opozicija već pita i koliki troškovi su nastali pokušajem prodaje. Deo opozicije smatra i da je tender bio nezakonit i u suprotnosti sa odlukama parlamenta.

Istovremeno, Telekom Slovenije najavljuje nastavak svojih "ambicioznih poslovnih planova" i dodaje da je iz, nedovršenog procesa prodaje državnog udela, Telekom izašao "bogatiji, iskusniji i jači".

U ponudama zainteresovanih, stranih ponuđača, Telekom Slovenije vidi, pre svega, potvrdu njegove strategije, iskustava i tehnološkog razvoja. Zbog čega Telekom Slovenije najavljuje i da će ostati "prvi kod kuće i među prvima u regiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: