Trgovinski deficit BiH - 4,1 mlrd.€

U Bosni i Hercegovini je u januaru 2008. zabeležen izvoz od 248,7 miliona evra dok je uvoz iznosio 512,8 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

10:59

Default images

Agencija za statistiku BiH, navodi da se u ovoj godini nastavlja odliv deviza i podseća da je prošlogodišnji trgovinski deficit u razmeni sa inostranstvom iznosio osam milijardi konvertibilnih maraka KM (4,1 milijardi evra).

Najveći uvoz u januaru bio je u sektoru preradjivačke industrije, od čega se 18,8 odsto odnosilo na mašine i elektro-opremu, 11,7 odsto na nabavku naftnih derivata i kamenog uglja za potrebe koksare u Lukavcu, a približno isto toliko otišlo je na uvoz hrane i pića.

U izvozu je najveći udeo proizvodnje matala sa 22,3 odsto. Povećan je izvoz sirovih metala, aluminijuma iz Mostara i proizvoda železare iz Zenice, ali se smanjuje njegova upotreba u preradjivačkoj industriji.

Najveću robnu razmenu, kao i prethodnih godina, BIH ostvaruje sa Hrvatskom (16,9 odsto ukupnog izvoza i 17,8 odsto uvoza). Ostali najznačajniji spoljnotrgovinski partneri su Nemačka, Srbija, Italija i Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: