U Sloveniji narušena konkurencija?

Služba za zaštitu konkurencije sumnja da se tri najveća trgovinska lanca u Sloveniji dogovaraju o cenama.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 22.12.2007.

14:47

Default images

Slovenačka služba za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu protiv tri vodeća trgovinska lanca u zemlji - "Merkatora", "Špara" (Spar) i "Engrotusa", optužujući ih da se dogovaraju o cenama.

"Merkator" je tim povodom saopštio da su sumnje potpuno neosnovane, dok je izvršni direktor "Engrotusa" Aleksandar Svetelšek za slovenačku agenciju STA izjavio da će istraga sigurno pokazati da dosluha nema.

Vršilac dužnosti Službe za zaštitu konkurencije Jani Soršak je izjavio da postoji verovatnoća kršenja propisa o slobodnoj konkurenciji i da po zakonu mora da se pokrene postupak.

Prema rečima Soršaka, pojedini snabdevači tvrde da kada žele da povećaju cene jednom trgovinskom lancu, moraju da dobiju odobrenje za to od preostala dva.

Prema istraživanju agencije "Gfk Gral Iteo", tri trgovinske kompanije kontrolišu skoro 83 odsto maloprodajnog tržišta u Sloveniji, pri čemu "Merkator" ima udeo od 45,8 odsto, "Špar" od 20,5, a "Engrotus" od 16,4 procenata.

"Merkator" osporava te nalaze i umesto toga navodi da na osnovu istraživanja koje je sam naručio "trojka" kontroliše tek 67 odsto tržišta, od toga "Merkator" 37 odsto, "Špar" 17 i "Engrotus" 13 procenata.

Najnovija istraga nadležnih vlasti nadovezuje se na dve već pokrenute protiv "Merkatora". Istražuje se, naime, da li su vlasnici "Merkatora" prekršili zakon o preuzimanju prilikom kupovine većinskog dela akcija u toj kompaniji i da li je kompanija načinila zloupotrebe u politici nabavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: