Uspešan debi NKBM

Akcije Nove kreditne banke Maribor (NKBM) su u ponedeljak, prvog dana na listingu Ljubljanske berze, porasle više od 35 odsto.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.12.2007.

10:47

Default images

Akcije te banke su na zatvaranju dostigle cenu od 36,7 evra, čime su opravdana očekivanja analitičara da će početak trgovanja hartijama druge po veličini slovenačke banke biti značajan dan za berzu.

Trgovanje akcijama NKBM je počelo po 37 evra, što je deset evra iznad utvrđene cene za inicijalnu javnu ponudu (IPO). Tokom poslovanja cena je išla i do 40 evra po deonici, a tim hartijama je trgovano za ukupno 33,5 miliona evra, ili skoro četiri odsto ukupne emisije, izjavio je broker "Abanke" Marko Jović.

Prema rečima Matjaža Bernika iz brokerske kuće "Ilirika", akcije NKBM se veoma traže.

U očekivanju velikog obima berzanskih naloga, uprava Ljubljanske berze je prilagodila trgovanje tim akcijama u prva dva dana na listingu, produživši ga do tri sata posle podne, ili dva sata duže od redovnog trgovanja. Pored toga, tokom dvodnevnog "debija" privremeno je ukinuto ograničenje na dnevno kretanje cene naviše ili naniže od deset odsto, prenela je STA.

"Prvi dan je bio uspešan, uspeli smo da formiramo cenu koja je znatno iznad cene IPO," izjavio je predsednik uprave Ljubljanske berze Marko Simoneti.

On je dodao da slovenačka berza sada očekuje listiranje drugih kompanija, osiguravajuće kompanije "Triglav", na primer, naglasivši da je "finansijsko tržište spremno" i da su "investitori gladni novih akcija".

Slovenačko ministarstvo finansija je jednog od dva savetnika u prodaji 49 odsto udela u NKBM, američku "Sitigrupu", angažovala da bude posrednik na berzi tokom mesec dana.

Ako cena akcija te banke naglo skoči, "Sitigrupa" će prodajom nastojati da stabilizuje tržište ili početi da ih kupuje ako vrednost akcija previše padne. "Sitigrupa" će posle perioda od 30 dana državi prodati akcije koje je možda zadržala po ceni od 27 evra za akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: