Veći privredni rast u Sloveniji

Privredni rast u Sloveniji ubrzan je tokom trećeg tromesečja ove godine na 6,3 odsto, računato prema godišnoj osnovi.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2007.

19:40

Default images

Ekonomska ekspanzija u Sloveniji je u drugom kvartalu, prema podacima dražavne statističke službe, bila nešto niža - 5,9 odsto, dok je u prva tri ovogodišnja meseca privredni uspon bio veći - 7,2 procenta.

Najveći podsticaj privrednom rastu u razdoblju jun-septembar dala je izvozno usmrena privreda, ali i veća aktivnost građevinskog sektora, ističe se u izveštaju slovenačke statističke službe.

"Investicije u privatni sektor privrede će nastaviti da se uvećavaju i nema znakova usporavanja privredne aktivnosti u poslednja tri ovogodišnja meseca", ocenio je šef ekonomista Zagrebačke banke Goran Saravanja, prenela je agencija Blumberg.

U krugovima nezavisnih analitičara se navodi da najveći podsticaj tekućem privrednom rastu treba pripisati ne samo rastućim eksportnim poslovima, već i većoj gradnji putne mreže u zemlji.

Slovenija je, inače, lani ostvarila rekordan bruto nacionalni proizvod (BDP) u vrednosti 37 milijardi dolara.

Ekonomista slovenačke Komore za trgovinu i industriju Marijeta Sisko - Debeljak ističe da je izvoz u periodu januar-septembar uvećan 17 odsto i da je u tom razdoblju stalno rasla industrijska proizvodnja.

Statistički podci pokazuju da je u oktobru zabeležen visok skok industrijske proizvodnje od 10,9 odsto, prema osetno skromnijih 2,9 procenata u septembru.

Slovenački ministar za privredu Andrej Bajuk je u oktobru prognozirao da će njegova zemlja u 2007. ostvariti rast BDP iznad šest odsto, što je bolje od lanjskih 5,7 procenata.
Slovenija se, međutim, ove godine suočila sa rastom inflacije koja je najviša među svih 13 članica zone evra, u koju je ta država ušla 1. januara 2007.

Podaci Statističke službe Evropske unije (Evrostata) pokazuju da je slovenačka inflacija u novembru premašila četiri odsto, računato prema godišnoj osnovi, što je osetno iznad dvoprocentnog inflatornog "plafona" koji je za zonu evra utvrdila Evropska centralna banka.

Slovenački vladin institut za makroekonomske analize i razvoj procenio je početkom ovog meseca da se usporavanje inflacije može očekivati od marta ili aprila iduće godine.
Neki domaći ekonomisti smatraju da je ovogodišnji rast inflacije delom posledica ulaska njihove zemlje u zonu evra i podsećaju da su sličan skok cena i inflatorne stope preživele i sve druge članice monetarne unije, posle uvođenja u promet jedinstvene valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: