MMF: Preveliki javni dug Hrvatske

Hrvatska spada u tri najzaduženije države Evrope i njen spoljni dug je dostigao 82 odsto BDP-a, navodi se u izveštaju MMF-a.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.12.2007.

11:36

Default images

Hrvatska ekonomska politika je poslednjih godina ostvarila napredak, ali se proces reformi mora znatno ubrzati kako bi se održao brz rast, navodi Međunarodni monetarni fond u izveštaju za ovu godinu, uz isticanje da Hrvatska spada u tri najzaduženije zemlje Evrope i da je njen spoljni dug dostigao 82 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Jedan od autora izveštaja i donedavni stalni predstavnik MMF-a u Hrvatskoj Atanasios Vamvakidis ističe da hitno treba menjati ekonomsku strategiju kako bi Hrvatska smanjila spoljni dug, ali i smanjiti prisustvo države u privredi i javnu potrošnju, jer hrvatska vlada troši 10 odsto više od ostalih zemalja u tranziciji.

Od nove Vlade MMF očekuje korake za smanjenje potrošnje kako bi se smanjila zaduženost, nastavila privatizacija, kreirao bolji socijalni sistem i ostvarila reforma poreskog sistema. U uslovima fiksnog kursa kune i visoke otvorenosti ekonomije, monetarna politika više nema prostora da značajnije utiče na spoljni dug i platni bilans, već to treba da čini fiskalna politika, rekao je predstavnik MMF.

Vamvakidis je ocenio da vanredni prihodi koje ostvaruje budžet treba da se štede, a ne da se koriste za povećanje rashoda, jer dok god postoji manjak u budžetu, fiskalna politika nema prostora da podrži ekonomski rast ako počne da usporava.

On nije želeo da komentariše gradnju mosta koji bi spajao obalu i poluostrvo Pelješac kako bi se na pravcu Split - Dubrovnik zaobišao prolazak kroz BiH (Neum), niti zahteve Hrvatske seljačke stranke za šest milijardi kuna (oko 816 miliona evra) godišnje za preporod sela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: