EU odobrila gradnju NE u Bugarskoj

Evropska komisija je dala pozitivno mišljenje o izgradnji nuklearne elektrane u Bugarskoj instalisane snage 2.000 megavata.

Region

Izvor: B92

Petak, 07.12.2007.

15:22

Default images

"Odlučili smo da damo pozitivno mišljenje o predlogu bugarske Nacionalne elektroenergetske kompanije (NETC) za izgradnju nuklearne elektrane u Belenu", navedeno je u saopštenju Komisije.

Komisija je obratila posebnu pažnju i na to što je kompanija NETC u svom finansijskom planu predvidela buduće troškove gašenja nuklearne elektrane, kao i osnivanje posebnih fondova za upravljanje radioaktivnim otpadom koji će elektrana proizvoditi tokom svog rada.

Novo postrojenje Belene koristi tehnologiju koju je razvio ruski Atomstrojeksport, filijala kompanije za gas Gazprom, koji će imati ulogu glavnog izvođača radova zajedno s konzorcijumom sastavljenim od francuske Areve i nemačkog Simensa kao glavnih podugovarača.

Rukovodstvo bugarskog NETC planira da početkom 2008. izabere strateškog investitora i da donese odluku o finansijskoj strukturi za izgradnju dva reaktora snage po hiljadu megavata, koji bi trebalo da budu pušteni u rad 2014. i 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: