CG: Predstavljen „Porto Montenegro“

Tribina o nacrtu studije lokacije za budući kompleks „Porto Montenegro“ održana je u Tivtu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2007.

17:33

Default images

U prvoj fazi projekta vrednoj oko 150 miliona evra koja će biti gotova na proleće 2009. godine, biće izgrađen centralni deo marine sa 300 vezova, jedan luksuzni hotel sa 240 ležajeva i oko deset hiljada kvadratnih metara turističkih, rezidencijalnih i poslovnih objekata sa Nautičkim muzejem.

Kada čitav projekat bude završen u leto 2011. ulaganjem oko 600 miliona evra, u „Porto Montenegru“ i povezanim delatnostima, biće otvoreno oko pet hiljada novih radnih mesta, a godišnji prihod države od tog kompleksa samo kroz naplatu poreza biće oko 22 miliona evra.

„Porto Montenegro“ obuhvata površinu od 168 hektara od čega je 29 hektara na kopnu, a ostatak u moru. Projektovano je da marina ima 850 vezova od čega 150 za mega i super-jahte. Kada sve bude završeno u sklopu „Porto Montenegra“ biće mesta za 5.220 gostiju i stanovnika i 2.157 zaposlenih.

Direktor Montecepa, koji je radio studiju lokacije Arsenala, Saša Karajović je reako da je kompleks zamišljen kao manji primorski grad u čijoj će gradnji biti iskorišćeni tradicionalni mediteranski ambijenti i dizajn, a sadržaće ekslkuzivne hotelske, rezidencijalne, trgovinske i uslužne kapacitete, nautički klub, nautički muzej, sportske terene itd.

On je naglasio da se u dizajniranju "Porto Montenegra" posebno vodi računa o ekologiji, očuvanju životne sredine, graditeljskog i istorijskog nasleđa Arsenala i Tivta, te konceptu održivog razvoja ekskluzivnog turizma.

Karajović je rekao da će osim pojedinih delova ekskluzivnih apartmana i hotela, sve u „Porto Montenegru“ biti dostupno građanima. „Biće otvoreno šetalište duž mora, a lukobrani i molovi za privez jahti biće građeni na pilonima ili po principu plutajućih dokova kako se ne bi narušio prirodni tok morskih struja u Tivatskom zalivu“, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: