Pošte Srpske osnivaju Post banku

Preduzeće Pošte Srpske privodi kraju aktivnosti za osnivanje Post banke, koja bi mogla da počne sa radom krajem januara 2008.

Region

Izvor: B92, Nezavisne novine

Utorak, 27.11.2007.

14:30

Default images

Očekuje se da će ta ideja dobiti podršku Skupštine akcionara koja je zakazana za 12. decembar, a predlog nakon toga treba da odobri i Vlada Republike Srpske (RS), pišu Nezavisne novine.

Direktorka Pošta Srpske Jasminka Krivokuća rekla je da bi, prema preliminarnim dogovorima, u vlasničkoj strukturi Post banke 51 odsto udela imale komercijalne banke i investicioni fondovi, a ostatak bi pripao Poštama Srpske.

Post banka bi bila svojevrstan naslednik nekadašnjih poštanskih štedionica. "Njena osnovna prednost u odnosu na komercijalne banke je to što bi šalteri bili u gotovo svakom manjem mestu u RS, odnosno u svim mestima u kojima postoji šalter pošte", rekla je Krivokuća.

Osnivanjem Post banke, proširila bi se delatnost pošte, a bilo bi sprečeno i otpuštanje oko 700 radnika koliko ih je proglašeno viškom.

Ulazak Pošta Srpske u bankarski sektor popravio bi likvidnost preduzeća koja je naročito narušena posle 1. jula 2007. od kada Pošte ne dobijaju dotadašnjih pet odsto godišnje dobiti Telekoma Srpske na osnovu nekadašnjeg poslovanja pod istim krovom.

Telekom Srpske je pre privatizacije isplatio Poštama Srpske 6,15 miliona evra na račun zaostataka, a veći deo te sume biće uložen u osnivanje Post banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: