Uskoro prvi otvoreni fondovi u RS

Komisija za hartije od vrednosti Republike Srpske (RS) odobrila je osnivanje prvih otvorenih investicionih fondova.

Region

Izvor: Nezavisne novine

Četvrtak, 18.10.2007.

12:23

Default images

Dozvolu su dobili „Nimako trend“ sa javnom ponudom i „Advantis Qualified 1“ sa privatnom ponudom. Inicijatori osnivanja tih fondova su društvo „Nimako“, odnosno „Advantis Capital Management“ iz Banjaluke.

U društvu „Nimako“ kažu da će u roku od sedam dana od prijema rešenja Komisije objaviti javni poziv za upis i uplatu udela u fondu „Nimako trend“, kao i njegov prospekt. "Upis je omogućen svim fizičkim i pravnim licima uz minimalnu uplatu od 500 konvertibilnih marka, odnosno 250 evra", kazala je direktorka Verica Krajnović.

Fond „Nimako trend“ je namenjen investitorima koji imaju dugoročne ciljeve, a preporučeni rok ulaganja je najmanje dve godine. Fond će uglavnom ulagati u akcije, zatim u obveznice i depozite, prvenstveno na tržišta RS i Bosne i Hercegovine, a zatim i u zemlje EU, OECD i CEFTA.

U društvu „Advantis“ navode da je otvoreni fond „Advantis Qualified 1“ namenjen kvalifikovanim investitorima, odnosno ulagačima čija imovina prelazi 150 hiljada evra uz minimalni ulog od 50 hiljada evra.

Specifičnost tog fonda je što društvo ne može javno da objavi prospekt, već ga dostavlja zainteresovanim ulagačima koji ispunjavaju uslove za ulaganje u fond. Društvo „Adventis“ planira da do kraja godine osnuje i otvoreni fond sa javnom ponudom.

U drugom entitetu BIH, Federaciji BIH, nedavno su osnovani otvoreni fondovi sa javnom ponudom „MF Global.ba“ iz Sarajeva i „Hypo BH Equity“ iz Mostara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: