Slovenija:Merkator vodeća kompanija

Maloprodajni lanac Merkator najveća je kompanija u Sloveniji po prihodu, koji je lane iznosio preko dve milijarde evra.

Region

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2007.

13:42

Default images

Prema navodima slovenačkog dnevnika Finance, Merkator je uspeo da i u 2006. zadrži vodeće mesto zahvaljujući pre svega ekspanziji na tržišta zemalja bivše Jugoslavije.

Na drugom mestu je energetska grupacija Petrol sa prihodom od 1,94 milijarde evra, a treće je Gorenje sa 1,11 milijardi evra prihoda. Četvrto mesto dele trgovački lanac Merkur i farmaceutska industrija Lek.

Najveći profit u bankarskom sektoru od 115 miliona evra lane imala je najveća slovenačka banka - Nova Ljubljanska banka (NLB), dok je najveći poslodavac u Sloveniji Merkator sa 17 hiljada zaposlenih.

Najveće slovenačke kompanije lane su ostvarile ukupan prihod od 23,1 milijardi evra, što je za 11,6 odsto više nego u 2005, a njihov ukupan neto profit je 1,3 milijardi evra, odnosno 20 odsto više nego u 2005. godini.

Gorenje ostvarilo povećanje kapitala

Slovenački proizvođač kućnih uređaja Gorenje je saopštio da je po ceni od 30 evra po akciji prodao svih 1.830.000 akcija ponudjenih postojećim akcionarima u julu, čime je ostvareno povećanje kapitala za 54,9 miliona evra.

Od ukupnog broja novoizdatih akcija, 76,25 odsto je kupilo 7.500 postojećih akcionara Gorenja, a ostatak je ponuđen Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i

Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC), što one nisu prihvatile uz objašnjenje da se državni fond KAD još nije povukao iz vlasničke strukture Gorenja.

Umesto toga, preostalih 23,75 odsto udela u injekciji kapitala je kupila kompanija Ingor u vlasništvu viših rukovodilaca Gorenja, pa tako Ingor trenutno poseduje oko tri odsto akcija najvećeg slovenačkog proizvođača kućnih uređaja.

Rukovodstvo Gorenja planira da upotrebi sveži kapital za primenu strateškog plana koji predviđa da do 2010. putem interne ekspanzije i preuzimanja bude ostvaren rast od najmanje 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: