Slovenija prodaje Telekom Slovenije

Slovenija je objavila međunarodni javni poziv za ponude za kupovinu 49,13% državnog vlasničkog udela u Telekomu Slovenija.

Region

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

10:57

Default images

Poziv važi do 15. oktobra, dok ponuđači moraju, da bi dobili status registrovanog ponuđača, da svoj zahtev ispune i predaju najkasnije do 28. septembra.

Tržišna kapitalizacija Telekoma Slovenija (TS) iznosi 3,1 milijardu evra, a privredno ministarstvo očekuje bar 10 do 15 ponuđača. Pomenuti paket od 49,13 odsto deonica prodaju paradržavni fondovi KAD, Prvi penzijski fond i SOD.

Prodaja TS će biti izvedena u dve faze: u prvoj će biti izabrani registrovani ponuđači, a u drugoj će, isti, biti pozvani da predaju obavezujuće ponude, na osnovu izvršenog detaljnog pregleda najvećeg slovenačkog elektro-komunikacijskog preduzeća, TS.

Komisija, koja je poziv objavila, danas, zajedno sa slovenačkom vladom, zadržava pravo da se odluči i izvede i treću fazu postupka prodaje, tj. da izvede licitaciju. Komisija zadržava i pravo da u bilo kojoj fazi zaustavi ili promeni postupak prodaje ili da produži pomenute rokove važenja poziva.

Izabrani kupac će morati da objavi i javnu ponudu za kupovinu preostalih deonica TS, u skladu sa slovenačkim zakonom o preuzimanjima. Finansijski savetnik slovenačke države, pri prodaji njenog udela u TS, je isključivo CA IB Corporate Finance, iz grupe Unicredit.

Slovenački ministar privrede, Andrej Vizjak, nedavno je izrazio ubeđenje da će i prijave i ponuđene cene odgovarati kvalitetu preduzeća TS, kao i da mali deoničari nemaju razloga za bojazan, jer su zaštićeni time što se deonice TS kotiraju na Ljubljanskoj berzi, zbog čega će kupac svoju ponudu morati da objavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: