Mađarski dug preko 80 mlrd. dolara

Ukupni dug Mađarske prema stranim i domaćim poveriocima premašio je 80 milijardi dolara.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.08.2007.

14:02

Default images

Time je ta zemlja postala jedna od najzaduženijih država u Evropi, a zaduženje Mađarske je, od promene društveno-političkog uredjenja 1990. godine, povećano četiri puta i sada iznosi 71 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ekonomisti ukazuju da je posebno nepovoljno to što je četvrtina kredita uzeta za potrošnju, koja po prirodi stvari ne stvara novi dohodak.

Vlada Ferenca Djurčanja je najavila znatno smanjenje budžetskog deficita, koji je u prethodnom periodu "pokrivan" upravo stranim pozajmicama i prodajom državnih obveznica.

Ovoliki spoljni dug je glavna prepreka ulaska Mađarske u "evrozonu", jer da bi evro zamenio nacionalnu valutu potrebno je, pored ostalog, da spoljni dug zemlje ne bude veći od 60 procenata BDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: