Đukanoviću kredit dala Pireus banka

Londonska Pireus banka odobrila je Milu Đukanoviću kredit od 1,5 mil. evra za kupovinu 7 odsto akcija Prve banke Crne Gore.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2007.

15:01

Default images

Kao izvor za informaciju da je bivši crnogorski premijer kredit dobio od te banke, koja posluje u okviru grčke bankarske grupe Pireus, podgorički dnevnik Dan navodi bankarske krugove u Crnoj Gori.

Đukanović je kreditni aranžman sa bankom iz Londona sklopio 16. jula, a založio je akcije Prve banke koje je kupio 3. avgusta, dvadesetak dana kasnije, a Dan navodi da od Pireus banke nije dobio odgovor na pitanje da li je "to poslovna politika" banke ili je "u slučaju crnogorskog premijera napravljen izuzetak".

Crnogorska uprava za sprečavanje pranja novca ranije je odbila kao neosnovan zahtev podgoričkog Radija Antena M da saopšti ime londonske banke koja je Đukanoviću odobrila kredit. Uprava je odbila i da saopšti da li je on imao sredstva na računu te banke, pravdajući svoj postupak ocenom da je reč o "poslovnoj i službenoj tajni".

Predstavnici opozicije ranije su izrazili sumnjaju u zakonitost pomenute transakcije i ukazali da je "svakome koje je makar jednom ušao u banku jasno da je nemoguće dobiti kredit od 1,5 miliona evra bez validne i naplative garancije".

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) je tim povodom saopšteno da u toj transakciji nisu prekršena pravila CBCG i da je Zakonom o bankama regulisano da se akcije banke ne mogu kupovati iz kredita te banke, ali da zakon ne zabranjuje kupovinu iz kredita druge banke.

Bivši crnogorski premijer i lider vladajuće DPS je pre nekoliko meseci saopštio da "nema svoj početni kapital" za biznis, a prema vlastitoj prijavi imovine u februaru nije imao ni centa ušteđevine. Međutim, Đukanović je u međuvremenu osnovao dve firme, a početni kapital je obezbedio kreditima.

Inače, pojedinačno najveći akcionar Prve banke je sa oko 30 odsto kompanija Monte nova, čiji je vlasnik Aco Đukanović, rođeni brat Mila Đukanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: