Žalbe na tendere u Crnoj Gori

Američka kompanija "Nekskom" je pozvala državnog tužioca da zaštiti građane Crne Gore od Agencije za telekomunikacije.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2007.

09:42

Default images

Nekskom telekomjunikejšns (Nexcom Telecommunications) pozvala je i premijera Crne Gore Željka Šturanovića i ministra telekomunikacija Andriju Lompara da ponište tender za dodelu licenci za bežični pristup Internetu.

"U suprotnom će svi budući američki investitori biti sumnjičavi prema investicijama u Crnu Goru zbog duplih standarda, jer će smatrati da državni organi podržavaju nezakonite radnje", naveo je Nekskom u saopštenju.

Nekskom tvrdi da je Agencija, odbijanjem njihove ponude zbog neispravnosti dostavljene dokumentacije, favorizovala kompaniju koja nudi "smešnu cifru investicija, sa još smešnijim gradjenjem mreže".

Agencija je u prihvatila tri od ukupno četiri ponude dostavljene na tender za dodelu licence za usluge bežičnog interneta u Crnoj Gori.

Licence su dobili konzorcijum Telekoma Srbije i holandske firme Ogalar, vlasništvo Miroslava Miškovića, T-mobajl i Broudband Montenegro, koju kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović.

Francuzi se žalili na odluku MUP-a Crne Gore

Francuska kompanija Aksalto je uložila žalbu na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da sistem za izradu ličnih dokumenata građana postavi američka kompanija Data Kard. 

Francuzi u žalbi tvrde da Amerikanci nemaju dokaz o dva realizovana ugovora za izradu pasoša tehnologijom koja se traži tenderom, licencu za nemačkog proizvođača operativnog sistema, koji, kako tvrde, nije kompatibilan sa MUP-ovim, da nisu ponudili obezbeđenje objekta i prenosa prava intelektualne svojine, kao ni instaliranje softvera.

U žalbi se navodi da su povređena prava Aksalta, jer su tražili izuzeće šefice informacionog centra MUP-a Nataše Starovlah Knežević iz sistema odlučivanja, koju je ministar MUP-a Jusuf Kalamperović, bez njihovog znanja, angažovao i u drugoj komisiji za vrednovanje ponuda.

Aksalto je optužuje da je izmislila podkriterijume, da nije uradila analizu, ocenu i poređenje ponuda i da je time povredila antikorupcijska pravila.

"Postupak javne nabavke sistema za izradu ličnih dokumenata kasni u odnosu na predviđeni period, ne zbog žalbi Aksalta, već zato što MUP ne poštuje crnogorske zakone. Manja je šteta da se postupak prolongira par meseci i završi u skladu sa zakonom, nego da se okonča odmah kršenjem zakona i na štetu građana", naveo je Aksalto u žalbi.

Komisija za kontrolu javnih nabavki u decembru 2006. godine je uvažila prvu žalbu Francuza i poništila raniju odluku MUP-a o izboru Data Karda, zbog nepoštovanja zakona o javnim nabavkama i naložila MUP-u da formira novi komisiju za javne nabavke, koja će vrednovati samo Američku i Francusku ponudu.

Na tender za izradu sistema raspisan u maju 2006. godine, prijavilo se sedam kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: