"Delti" ne daju da kupi Kras?

Delta holding je saopštila da su akcionari slovenačke mesne industrije Kras odustali od prodaje akcija toj srpskoj kompaniji.

Region

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2007.

18:59

Default images

Akcionari su odustali od prodaje "zbog pritiska slovenačkih institucija, poslovodstva firme i pretnji intervencijom policije", navodi se u saopštenju.

Delta se, u utorak posle četiri meseca intenzivnih pregovora, dogovorila o kupovini akcija mesne industrije iz Sežane, sa akcionarom Krasa, kompanijom „Vina Kras“, po ceni od 120 evra za jednu akciju.

Prodaju akcija su potvrdili direktor "Vina Kras" Marjan Colja i predsednik Upravnog odbora Fabjan Franko, ali je Delta obaveštena, da su oni i ostali članovi Upravnog odbora preduzeća odustali od prodaje zbog pretnji da ne smeju da nastave pregovore sa kompanijom iz Srbije.

Preča kupovina, a ne pretnje

Kras je pokrajina na raznolikoj visoravni u zaleðu Tršæanskog zaliva
Niko nije pretio članovima Upravnog odbora slovenačkog "Krasa" zbog razgovora sa srpskom "Deltom", saznaje B92.

Posrednik srpske kompanije "Delta" je vodio razgovore o kupovini 9,79 odsto odsto akcija slovenačke mesne industrije "Kras", sa jednim od njenih vlasnika, kompanijom "Vina Kras". Dogovor je očigledno bio postignut, ali je prodavac, "Vina Kras" bio obavezan da ispoštuje pravo preče kupovine, koje je imao "Kras" i pomenute deonice najpre ponudi "Krasu", saznaje B92 iz krugova bliskih industriji mesnih proizvoda iz Sežane.

Prodavac iz Vina Krasa je to učinio neposredno posle postignutog dogovora sa posrednikom "Delte", a "Kras" je tom prilikom odlučio da ostvari svoje pravo preče kupovine i kupi pomenutih 9,79 odsto svojih deonica, po istoj ceni, koju je bila spremna da plati i srpska kompanija. Zbog toga je, juče, srpska kompanija i obaveštena da slovenački partner ne može da ispuni obaveze, o kojima je pregovarao. Reagujući na tu informaciju, srpska kompanija je izdala saopštenje u kome je za tu odluku optužila "slovenačke institucije, koje nadziru prodaju deonica", iako slovenačka država već dugo vremena nema više nikakvog vlasničkog udela u industriji "Kras".

Informacije B92 potvrđuje i slovenački list "Finance", za koji je finansijska direktorka "Krasa", Majda Novič dala izjavu u kojoj potvrđuje da je "Kras" na osnovu potpisanog ugovora o pravu preče kupovine, juče, od "Vina Krasa" kupio sopstvene deonice.

Njene reči potvrđuje i direktor "Vina Krasa", Marjan Colja, koji za Finance kaže: "Po odluci Upravnog odbora, "Kras" je imao pravo preče kupovine za otkup sopstvenih deonica. Dobili smo i ponudu nekog slovenačkog posrednika, za koga, ne znam. Cenu ne bih da otkrijem, jer je poslovna tajna, a o političkim igricama ništa ne znam."

Delta M najavila otvaranje novih maloprodajnih objekta

Ristiæ: Cilj Delta M grupe je da nastavi sa poveæanjem broja zaposlenih i da razvija Internet kupovinu i privatne trgovinske marke
Grupa Delta M otvoriće do kraja godine prve maloprodajne objekte u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, najavio je predstavnik te kompanije Miloš Ristić.

Ristić je na tribini "Trgovinski lanci u Srbiji" održanoj na Ekonomskom fakultetu kazao da ta kompanija planira da u narednih pet godina otvori objekte i na tržištu Hrvatske, Slovenije, Moladavije, Rumunije i Makedonije. "Do kraja godine Delta M će u Srbiji otvoriti dva Maksi hipermarketa i dva nova objekta "Tempo keš end keri" (Cash & Carry)", kazao je Ristić.

On je kazao da u Srbiji trenutno ima 205 objekata mini Maksi prodavnica, 133 supermarketa i šest objekata "Tempo keš end keri".

"Taj broj će do 2010. godine biti povećan na 150 supermarketa, 350 mini Maksi prodavnica, 10 objekta "Tempo keš end Keri" i pet hipermarketa", dodao je Ristić.

Prema njegovim rečima u maju će se pristupiti izradi sertifikata kvaliteta hrane "hasap" (HACCP) i ISO 9001, jer je to uslov za izlazak na evropsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: