Slovenija od sutra u evrozoni

Slovenija sutra prelazi na evro, čime postaje 13. zemlja članica evrozone.

Region

Izvor: FoNet

Nedelja, 31.12.2006.

14:37

Default images

Takođe, postaje i prva među novoprimljenim državama Evropske unije koja se kvalifikovala da koristi evropsku valutu.

Ipak, najmanje pet-šest ostalih evropskih manjih država ili teritorija koriste evro kao legalno sredstvo plaćanja, bez dozvole Evropske centralne banke.

Među njima su u Evropi Crna Gora, Vatikan i San Marino, kao i kneževine Andora i Monako, dok se u pokrajini Kosovo, delu Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija, evro koristi zajedno sa dinarom.

Evro je uveden pre pet godina kako bi obezbedio ekonomsku povezanost među zemljama EU, ali se upoterbljava i na drugim teritorijama, od Severnog Atlantika do Pacifika.

Evropska centralna banka ne protivi se "jednostranoj evroizaciji" u malim državama koje su istorijski bile vezane za francuski franak, špansku pezetu ili nemačku marku.

"ECB ne ohrabruje, ali ni ne odrvraća treće zemlje da koriste evro", rekao je nedavno predsednik te banke Žan Klod Triše.

Komesar EU za ekonomiju i monetarna pitanja Žoakim Almunia smatra da je usvajanje evra način za postizanje ekonomske stabilnosti i napretka, jer obezbeđuje nisku inflaciju i niske kamatne stope. 

Crna Gora je prešla na evro posle marke, koju je, uz zapadnu pomoć, uvela 1990-tih, kada je odbila da nastavi da koristi dinar, iz straha da bi režim Slobodana Miloševića jugoslovensku valutu iskoristio da je ekonomski destabilizuje.

Kada je marka, pet godina kasnije, nestala Crna Gora je prihvatila evro u isto vreme kada i Nemačka.

Zemlja koja želi u EU, ali nije čak ni blizu pregovorima o učlanjenju, sada se oslanja na evro koji je u svakodnevnoj upotrebi, izjavio je Nikola Fabris, iz Crnogorske centralne banke, dodajući da Crna Gora nema nikakav poseban dogovor o tome sa Evropskom centralnom bankom.

I Kosovo je "pasivni" član evrozone.

"Evro omogućava Kosovu da ima stabilnu valutu i skoro nula odsto inflacije i olakšava spoljnu trgovinu", izjavila je Mečtild Heneke, portparol UN.

Zvanično u evrozoni su Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Portuogal i Španija, a do sutra i Slovenija.

Očekuje se da će u 2008. go postati i Kipar i Malta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: