Svi zadovoljni Cefta sporazumom

Potpredsednik hrvatske vlade Damir Polančec: Hrvatska nije pravila ustupke

Region

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.12.2006.

10:06

Default images

On je izjavio da je Hrvatska zadovoljna potpisivanjem novog Sporazuma o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (Cefta) 2006 u Bukureštu. "Ovo je velika pobeda hrvatske diplomatije", rekao je novinarima Polančec, koji je predvodio hrvatsku delegaciju na samitu u Rumuniji.

U ime Hrvatske je sporazum potpisao ministar privrede, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a u delegaciji je bila i ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Polančec je ocenio da su "svi koji su potpisali ugovor Cefta 2006 dobitnici u ovoj priči" i odbacio spekulacije da je Hrvatsku dala bilo kakve ustupke.

"Nikakvih popuštanja nije bilo", rekao je on.

Potpisivanju sporazuma su prethodile najave bojkota iz BiH koja je tražila zaštitu svojih poljoprivrednih proizvoda, kao i Srbije koja je odbijala da smanji carine za uvozne cigarete.

BiH:Nova klima za ekonomske odnose u regionu

Predsedavajući Saveta ministara BiH Adnan Terzić izjavio je da se potpisivanjem Cefta sporazuma stvara nova klima za ekonomske odnose u regionu.

Terzić je kazao da je BiH učinila velike napore kako bi ispunila uslove potrebne za ulazak u Ceftu i izrazio uverenje da će primena tog sporazuma u kratkom roku pokazati pozitivne efekte.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i zamenik ministra inostranih poslova BiH Anton Ril, koji je bio šef tima BiH u toku pregovora za pristupanje Cefta.

Crna Gora: Privlačenje investitora

"Nadamo se da ćemo unapredjenjem trgovinskih tokova povećati i privlačnost regiona za strane direktne investicije, što treba da rezultira povećanjem zaposlenosti u našim zemljama i opštim ekonomskim razvojem celokupnog regiona", rekao je crnogorski premijer Željko Šturanović, posle potpisivanja sporazum na samitu CEFTA u Bukureštu.

Šturanović je, kako je preneo Vladin biro za odnose sa javnošću, istakao da obogaćivanje i ubrzavanje liberalizacije trgovinskog režima treba da vodi povećanju trgovine u jugoistočnoj Evropi, kao i većoj javnosti i preglednosti poslovanja.

On je kazao da liberalizacija trgovine podrazumeva i uvodjenje savremenih standarda u trgovinsku politiku i konkurenciju, državnu pomoć, javne nabavke, intelektualnu svojinu i promet uslugama, u skladu sa pravilima i procedurama Svetske trgovinske organizacije.

"Iskustvo uči da privreda može biti uspešna samo u uslovima otvorenosti i saradnje sa zemljama okruženja, jer integrisani region predstavlja pogodan prostor za krupne strane investicije, modernizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture", ocenio je crnogorski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: