Telekom Srbije preuzima Telekom Srpske

Vlada RS je prihvatila, kao najbolju, ponudu Telekoma Srbije za kupovinu 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpske.

Region

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2006.

09:42

Default images

Telekom Srbija je za preuzimanje Telekoma Srpske ponudio 646 miliona evra, dok je drugi ponuđač, Telekom Austrija, ponudio 467 miliona evra.

Ponude su otvorene na zajedničkoj sednici Vlade Republike Srpske i Komisije za privatizaciju Telekoma Srpske.

Prema ranije usvojenim uslovima tendera, utvrđeno je da kupac mora da poštuje kolektivni ugovor izmedju preduzeća i sindikata, kao i da zadrži delatnost Telekoma Srpske najmanje pet godina.

Sedište preduzeća trajno mora biti zadržano u Banjaluci, a kupac je dužan da uloži minimalno 50 miliona evra u narednoj godini, kao i da poštuje ugovor po kojem Vlada RS ima neotuđivo pravo na korišćenje telekomunikacione infrastrukture preduzeća.

Nastavljeno trgovanje akcijama

Banjalučka berza donela je odluku da od srede, 6. decembra, prestaje da važi odluka o privremenom zaustavljanju trgovanja akcijama Telekoma Srpske, s obzirom na to da su objavljeni rezultati tendera za kupovinu državnog kapitala Telekoma Srpske.

Akcijama Telekoma Srpske se ponovo počinje trgovati 6. decembra prema važećem rasporedu za metod kontinuiranog trgovanja, saopšteno je iz Banjalučke berze.

Banjalučka berza je, u cilju omogućavanja formiranja tržišne cene na osnovu objavljene informacije u vezi prodaje državnog kapitala Telekoma Srpske, donela odluku o ukidanju ograničenja za akcije Telekoma Srpske prema kojem cena akcija uvrštenih na berzansku kotaciju ne može odstupati za više od 10 odsto u odnosu na poslednju prosečnu cenu.

Odluka o ukidanju ograničenja će važiti samo za trgovanje na dan 6. decembra 2006. godine.

Poslovni rezultati

Kompanija Telekom Srpske, imala je u prvih devet meseci ove godine dobit od 31 miliona evra, što je 33 odsto više od plana.

Telekom Srpske ima 630.000 registrovanih pretplatnika u mobilnoj telefoniji, dok u fiksnoj telefoniji ima 350.585 pretplatnika, a poseduje licence za mobilnu mrežu i servise, fiksnu mrežu i pružanje internet usluga na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH).

Internet provajder "Teol" ima 30.715 registrovanih pretplatnika.

Telekom Srpske zapošljava 2.748 radnika, a u prošloj godini ostvario je dobit od oko 40 miliona evra i jedna je od najjačih kompanija u Republici Srpskoj (RS).

Kompanija je jedini vlasnik preduzeća "Telekard telefonske usluge" i TT "Inženjering", a ima i 20 odsto udela u Institutu za medjunarodno pravo i medjunarodnu saradnju iz Banjaluke.

Od 2002. godine Telekom Srpske je akcionarsko društvo u kojem je 65 odsto kapitala bilo u vlasništvu države, vlasnici po 10 odsto kapitala su Privatizacioni fondovi i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, Fond za restituciju poseduje pet odsto, a ostali akcionari kontrolišu još 10 procenata kapitala kompanije.

Dodik i Koštunica zadovoljni

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da prodaju državnog kapitala Telekoma Srpske za 646 miliona evra smatra za "dobro urađen posao", koji će u bitnoj meri popraviti potencijale RS.

"To je skoro kao budžet RS i to je novac koji treba da dodje do svakog čoveka u RS", kazao je Dodik pošto je njegova vlada danas prihvatila ponuđenu cenu za kupovinu Telekoma Srpske.

Dodik je rekao da će Vlada RS u naredna dva meseca sačiniti program o upotrebi sredstava od prodaje Telekoma Srpske, ističući da taj novac mora da bude uložen u projekte koji će stimulisati privredu i povećati zapošljavanje. On je kazao i da će jedan deo novca biti iskorišćen za socijalni sektor, dodajući da će u svakoj od opština RS novcem od prodaje Telekoma Srpske biti realizovan jedan od projekata.

Premijer RS Milorad Dodik još je ocenio da će telekomunikacione usluge biti bolje, a njihove cene manje, i ocenio da će Telekom Srbije biti najjača regionalna telekomunikaciona kompanija.

On je ranije izjavio da za Vladu RS neće biti prihvatljiva ni jedna ponuda manja od 400 miliona evra.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da kupovina Telekoma Srpske otvara put Telekomu Srbije da postane regionalni lider i omogućava dalji razvoj Republike Srpska (RS).

"Taj posao se uklapa u politiku dve vlade za jačanje ekonomskih veza i unapredjenje saradnje Srbije i RS započete potpisivanjem sporazuma o specijanim paralelnim vezama", kazao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Koštunica smatra da kupovina Telekoma Srpske govori o snazi i sposobnosti privrede Srbije, ne samo da privuče strane investicije već i da ulaže.

"Kupovine Telekoma Srpske za 646 miliona evra predstavlja pojedinačno najveće ulaganje jedne firme iz Srbije", kazao je on. Generalni direktor Telekoma Srbije Draško Petrović izjavio je da će kupovina Telekoma Srpske omogućiti Telekomu Srbije da postane značajan operater na Balkanu i istakao da to nije kraj regionalnom širenju kompanije.

On je očekuje da će ugovor o kupovini biti sklopljen do kraja ovog meseca i dodao da će korisnimicma u RS pružiti pouzdanu mrežu, nove usluge i niže cene.

Petrović je rekao da će uskoro objaviti na koji način će finansirati kupovinu Telekoma Srpske dodajući da će deo novca obezbediti iz sopstvenih prihoda, a deo iz kredita bankarskog konzorcijuma.

"Planirani prihod Telekoma Srpske u 2007. godini je oko 200 miliona evra uz profitnu stopu od 20 odsto, tako da bi najveći deo investicije mogao da se isplati samo iz profita za desetak godina", smatra on.

Petrović je kazao da Telekom Srbije planira da u naredne tri do četiri godine poveća broj korisnika za oko 2,5 miliona, na 10 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: