Ljajić: Rast 102 %, možemo zaposliti 50.000

U poslednje dve godine u Srbiji je zabeležen rast IT preduzetnika za 74 odsto, a na jugoistoku zemlje taj rast iznosi 102 odsto

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

19:06

Ljajić: Rast 102 %, možemo zaposliti 50.000
Foto: Tanjug, arhiva

Otvarajući treći Forum naprednih tehnologija u niškom Oficirskom domu u Nišu, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da procene govore da u Srbiji do 2020. godine u IT sektoru može biti otvoreno 50.000 novih radnih mesta.

"Već sada imamo nedostatak od oko 15.000 stručnjaka u oblasti IT tehnologija. Po procenama Evropske komisije do 2020. godine u svetu će nedostajati 800.000 IT stručnjaka", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, koliki je značaj IT kompanija za svetsku ekonomiju najbolje govori podatak da je vrednost pet najvećih IT kompanija poput Majkrosofta i Fejsbuka, čak dva i po puta veća od bruto društvenog proizvoda svih zemalja jugoistočne Evrope.

Generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Predrag Ćulibrk najavio je na otvaranju Foruma da će ta kompanija uložiti ove i naredne dve godine 200 miliona evra u bazičnu infrastrukturu, a najveći deo tog iznosa biće uložen u optičku infrastrukturu.

Na području grada Niša, dodao je Ćulibrk, "Telekom" će do sredine naredne godine uložiti u infrastrukturu četiri miliona evra.

"Ta ulaganja u infrastrukturu obezbediće bolje servise, stvoriće preduslove za dolazak investitora i omogućiti bolji život građana", rekao je Ćulibrk.

On je kazao da "Telekom" već sada pruža usluge koje su "rame uz rame" sa uslugama koje pružaju operateri u najrazvijenijim delovima sveta.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je podsetio da je Forum naprednih tehnologija pokrenut pre tri godine sa osnovnim ciljem da se Niš predstavi kao centar naprednih tehnologija.

"Forum treba da promoviše proizvodne, naučno-obrazovne institucije i druge resurse grada i na taj način doprinese privlačenju investitora, zapošljavanju i većem standardu žitelja Niša", izjavio je Bulatović.

Forum naprednih tehnologija trajaće do četvrtka a u okviru njega biće organizovano tradicionalno Savetovanje ekonomista Srbije i Međunarodna konferencija o telekomunikacijama "Telsiks".

Forum naprednih tehnologija organizuju grad Niš, niška regionalna Privredna komora, Nacionalna služba za zapošljavanje, Elektronski fakultet i Niški klaster naprednih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: