Mihajlović: Stakleni plafon ne postoji, borite se

Žene sve više uspevaju u IT sektoru i da "tehnički svet" nije rezervisan samo za muškarce, istakla je ministarka Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

15:32

Mihajlović: Stakleni plafon ne postoji, borite se
Foto: Tanjug, arhiva

Mihajlović je potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je, a to je rekla povodom obeležavanja Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

"Moja poruka svim devojčicama je da, kako god to delovalo, stakleni plafon ne postoji i da će verujući u sebe i boreći se za svoje ciljeve ostvariti uspehe kojima teže", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da nema razloga da oblast koja je danas najprofitabilnija i koja sigurno obećava uspeh u karijeri i visoku zaradu ne bude dostupna pripadnicama ženskog pola, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Ženama su zanimanja i interesovanja često stereotipno dodeljena. Navikli smo da u prirodnim i tehničkim naukama uglavnom dominiraju muškarci, dok su društveno-jezičke nauke rezervisane za žene. Ipak, sve je više žena koje na pozicijama u IT sektoru uspevaju i zauzimaju ključne, rukovodeće pozicije u kompanijama, što nedvosmisleno dokazuje da tehnički svet nije rezervisan samo za muškarce", dodala je ona.

Mihajlović je poručila devojčicama da se bore protiv predrasuda i hrabro biraju svoj profesionalni put, iako svakodnevica pred njih stavlja razne izazove.

"Pozivam i sve društveno odgovorne kompanije da podrže razvoj ženskog preduzetništva, a posebno ohrabre učešće devojaka i devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koje su do sada većinom bile rezervisane za muškarce", zaključila je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: