Zavrzlame: Kako IT inženjer da (ne)otvori firmu

Mladi preduzetnik i inovator Matija Srbica podigao je prašinu komentarom na kritikujući postupak registracije trgovačkih društava u Hrvatskoj.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

14:38

Zavrzlame: Kako IT inženjer da (ne)otvori firmu
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o inženjeru elektrotehnike i računarstva koji je diplomirao 2016. godine sa pohvalom Magna cum laude..

To znači da je bio među pet odsto najboljih studenata generacije. Kompaniju je pokrenuo zbog projekta „Juvo – Home Friend", odnosno razvoja pametnih senzora koji obaveštavaju roditelje kada dete krene prema nebezbednim delovima kuće poput kuhinje ili balkona.

Suočio se sa administracijom zbog koje ni tri nedelje nakon pokretanja postupka nije dobio rešenje o registraciji firme. Hitro.hr servis pokrenut da bi se ubrzala administracija i preskočile barijere obećava da se za sedam dana može registrovati kompanija, ali samo ako apsolutno sve prođe u redu. Prva barijera je registracija imena. Mladom preduzetniku se registracija imena kompanije sa obećanih tri dana odužila na više od osam dana. Drugi korak na kojem je zapelo bila je registracija delatnosti. Umesto u roku od 24 sata, rešenje je stiglo za tri dana.

„Iako smo odabrali iste delatnosti koje su pre nekoliko meseci odobrene startapu u sličnoj situaciji, nama su četiri delatnosti odbijene. Prijavili smo izmenjene delatnosti i ponovo za tri dana dobili rešenje suda da je firma upisana u sudski registar“, pojasnio je Srbica koji je i zbog izmena delatnosti izgubio osam dana. Poslednja prepreka isprečila se zbog greške. Naime, na sudu je upisana pogrešna i nepostojeća adresa kompanije, što je problem koji se i dalje rešava.

„Adresu sam upisao tačno, ali je radnica Hrvatskog zavoda za statistiku prepisala adresu s rešenja suda. Tada sam primetio da je na sudu upisana pogrešna adresa, koja uopšte ne postoji. Na dokumentaciji koju je notar poslao sudu, adresa je pravilno napisana. Javio sam javnom beležniku da je sud pogrešno upisao adresu. On je poslao dopis na sud, ali mi je rekao da rešenje ne očekuje pre sledeće nedelje. Do danas odgovor nisam dobio“, komentariše Srbica.

Taj inovator iz iskustva zna da je u Velikoj Britaniji i SAD-u, zemljama u kojima cvatu startap kompanije i inovativni projekti, kompaniju moguće registrovati u roku od nekoliko sati, a u regionu se na put preduzetnicima nađu razne prepreke. Kako poboljšati sistem, mladi preduzetnik, kaže, ne zna, ali preporučuje da se skrati postupak korišćenjem veb aplikacije kojom bi se moglo proveriti i prijaviti ime kompanije. Predlaže i da se dokumenti šalju e-poštom do faze izrade pečata kompanije i bankovnog računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: