Pare od Mobtela "otišle niz vodu"

Od kada je Vlada odlučila da proda Telekom Srbije, već dve nedelje jedna od najvažnijih tema u javnosti je kako će se potrošiti novac od prodaje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2010.

17:27

Default images

Iako je nakon prodaje Mobtela 2006. godine, kao i danas u slučaju Telekoma, najavljeno da će sredstva biti korišćena za kapitalne investicije, praksa je bila drugačija.

Podsetimo, od prodaje Mobtela u srpski budžet pre četiri godine slilo se 1,5 milijardi evra. B92 je pitao ministre nekadašnje Vlade zašto od tog novca nije izgrađena nijedna velika kapitalna investicija.

Četiri godine država Srbija krckala je pare dobijene od prodaje Mobtela, bar je tako javnost saznala prošle nedelje od ministra Mlađana Dinkića. Od preko milijardu i po evra, međutim samo mali deo uložen je u kapitalne projekate od nacionalne važnosti, iako je sa takvom idejom, tada na inicijativu Dinkića, formiran Nacionalni investicioni plan.

Prema rečima samog Dinkića, novac je potrošen na sledeći način - vraćen je deo duga Svetskoj banci od 320 miliona evra. A za kapitalne projekte potrošeno je 800 miliona evra. To je ukupno, milijardu i 200 miliona evra. Ostalo je oko 380 miliona evra.

"Od Mobtela je oko 1,150 miliona otišlo na namene koje niko ne može da ospori da su bile prave. Problem je u tome što nije otišlo za nacionalne kapitalne projekte nego za mnogo lokalnih kapitalnih projekta, i konačno jedan deo sasvim sigurno, pošto tada pare nisu bile obojene, verovatno je završio u tekućoj potrošnji", kaže aktuelni ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Mobtel je prodat krajem 2006. godine, a ministar finansija tada je bio Dinkić. Krajem oktobra njegova stranka izlazi iz Vlade Vojislava Koštunice, a već u 2007. godini imali smo nove izbore. Velimir Ilić je u vreme prodaje Mobtela bio ministar za infrastrukturu u Koštuničinoj vladi.

"Pare nismo uspeli da potrošimo jer su pare tek bile naplaćene, došli su izbori, i preuzela sledeća vlada. Te su pare maksimalno trošene u izbornoj kampanji za vreme onog prelaznog dela kada se vlada više nije ni sastajala, samo je tehnički obavljala svoj deo posla", kaže Velimir Ilić.
U novoj vladi formiranoj 2007, koja nije sastavila ni godinu dana mandata, međutim sedeli su i Velimir Ilić i Mlađan Dinkić. Tada je na mestu ministra finansija bio sadašnji premijer Mirko Cvetković, a na čelu NIP-a, koji postaje ministarstvo, Dragan Đilas, sada gradonačelnik Beograda. Kapitalnih projekata od nacionalne važnosti ni tada nije bilo.

"Kad sam ja došao, te ideje tamo nije bilo. Ja sam se samo potrudio da to što para imamo, da deo projekata završimo, a deo projekata kandidujemo. I da osete neki ljudi van velikih gradova i Beograda, da se nešto za 10 godina promenilo, kada pipnu školu i pipnu asfalt, da znaju da se nešto izgradilo", kaže Đilas.

I dok se sada ponovo obećava da će veći deo novca od prodaje Telekoma biti uložen u izgradnju puteva, interesantno je da je od para od Mobtela za tri godine na Koridor 10 potrošeno tek 100 miliona evra. Ministar Dinkić i za to ima objašnjenje.

"Moram da kažem da je od tih 1,2 milijarde, jedno 350-400 miliona evra bilo dato za Koridor 10, ali ništa od toga nije iskorišćeno za izgradnju koridora, jer u to doba nisu postojali projekti da bi se taj novac za to iskoristio. Verovali ili ne, tek sad su projekti napravljeni, ove godine, ono što je trebalo da bude dostupno pre četiri godine", kaže Dinkić.

Velimir Ilić međutim za to ima drugo objašnjenje. "Što se tiče projekata, gospodin Dinkić može da vidi i danas te projekte. Određene projektne kuće kada se promeni vlast kažu nema projekata, oni uplate, pa ponovo urade i naplaćuju projekte iste one koje su prodale prethodnim vladama, ja to znam", kaže Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: