Turska menja trasu Južnog toka?

Istanbul -- Turska namerava da predloži Rusiji varijantu prolaska gasovoda Južni tok kopnom, umesto po dnu Crnog mora, kao što je planirano.

Foto: (sxc.hu)
Foto: (sxc.hu)

To je izjavio ministar energetike i prirodnih resursa Turske Tanera Jildiz, koji je naglasio da se kriza u Ukrajini neće odraziti na ekonomske odnose Turske i Rusije.

Prema rečima Jildiza, koje je preneo turski TV kanal TRT Haber, to pitanje turska strana namerava da u budućnosti razmotri s rukovodstvom ruske kompanije Gasprom, najvećim isporučiocem gasa u Evropu.

"Kriza u Ukrajini se neće odraziti na ekonomske odnose Turske i Rusije, jer su Ankara i Moskva strateški partneri", rekao je Jildiz, preneo je Itar tas.

Gasovod Južni tok, kapaciteta 63 milijardi kubnih metara, prolazi kroz akvatorij Crnog mora u zemlje Južne i Centralne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu u cilju diversifikacije maršrute izvoza prirodnog gasa. Planirano je da prvi gas Južnim tokom prođe krajem 2015. godine, a da gasovod pun kapacitet dostigne 2018. godine, podsetio je Itar tas.

Kopneni deo gasovoda će proći kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Sloveniju, a krajnja tačka će biti merna stanica za gas u Trevizu u Italiji.

Od osnovne maršrute biće izvedeni kraci ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

Učesnici projekta su Gasprom (50 odsto), italijanski Eni (20) nemački Vinteršel i francuski EDF (po 15 odsto), podseća Itar tas.