“Blokada Južnog toka štetna za EU“

Moskva -- Pokušaji blokiranja Južnog toka mogu biti ocenjeni kao mešanje u nadležnosti i ekonomske interese članica EU, kaže ambasador Rusije u Italiji, Sergej Razov.

(Tanjug, arhiva)
(Tanjug, arhiva)

On je, u intervjuu radiju Glas Rusije, ukazao da u izgradnji gasovoda koji je najviše u interesu energetske bezbednosti zemalja jugoistočne i južne Evrope, učestvuju mnoge evropske kompanije.

Konkretno, italijanski koncern Eni učestvuje sa udelom od 20 odsto u zajedničkom preduzeću za izgradnju Južnog toka - Saut strim transporta, a u izgradnji prve linije gasovoda učestvuje i kompanija Saipem, prenele su Ria novosti.

"Smatramo da neophodan pravni okvir postoji i projekat može da bude realizovan u svakom slučaju. Pokušaji da se on blokira izgledaju kao mešanje u nadležnost i interese zemalja-učesnica EU", naglasio je Razov.

On je ocenio kao nelogične poslednje izjave predstavnika Evropske komisije u pogledu davanja dozvola za izgradnju Južnog toka, u uslovima usklađenosti sa Trećim energetskim paketom.

Prema njemu, davanje 50 odsto kapaciteta gasovoda drugom operateru, u skladu sa pravilima EU, Unija će samim tim lišiti potrošače polovine isporučenog ruskog gasa tim gasovodom.

"To ruši sve teorije o rentabilnosti i rokove vraćanja uloženog novca od čega zavise i krediti od banaka", naglasio je ambasador.

Ipak, potrebno je sačekati konačnu odluku o Južnom toku, koju će doneti novi sastav EK, dodao je diplomata.