EU uvodi ekonomske sankcije Rusiji

Brisel -- EU planira da uskoro uvede ekonomske sankcije Rusiji, zbog njene umešanosti u ukrajinsku krizu, saopštila je Evropska komisija.

Evropska komisija (Beta/AP)
Evropska komisija (Beta/AP)

"Komisija će uskoro razmotriti neophodne zakonske predloge u svim oblastima koje odredi (Evropski) savet", navela je Komisija.

Ambasadori 28 zemalja članica EU su na jučerašnjem i današnjem sastanku razmotrili predloge o novim sankcijama Rusiji. Novi sastanak zakazan je za utorak, rekla je Maja Kocijančić, portparolka šefice diplomatije EU.

Agencija Rojters prenela je sinoć, pozivajući se na izvore u Briselu, da je EU predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gaspromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa (TPG) na arktičkom poluostrvu Jamal.

Nacrt predloga uključuje paket mera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Rojters evropski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.