Panika u Sloveniji: Kupiše nam svu zemlju, šta ćemo mi

Farmeri Pomurske regije pozivaju vladu da ih zaštiti, jer ne mogu da se takmiče sa bogatijim Austrijancima, pa ostaju bez zemlje.

Srbija

Izvor: SEEbiz

Sreda, 16.01.2019.

10:38

Panika u Sloveniji: Kupiše nam svu zemlju, šta ćemo mi
(Foto: Thinkstock)

Austrijsku kupovinu slovenačkog zemljišta uz granicu već je istakao bivši ministar poljoprivrede Dejan Židan, a sada na opasnost da će domaći poljoprivrednici ostati bez zemljišta upozoravaju i novu ministarku Aleksandru Pivec.

Prema rečima predsednika Pomurske poljoprivredno-šumarske komore Franca Kučana, Austrijanci su sve više zainteresovani za slovenačko zemljište, jer su kod njih njive nekoliko puta skuplje.

Budući da su svi kupci jednaki pred zakonom, Austrijanci su u velikoj prednosti, objašnjava Kučan, prenosi Seebiz.

“U Austriji seljak u osam ujutro otrči do svoje banke i već u dva posle podne ima na raspolaganju milion evra povoljnog kredita, dok se u Sloveniji zavlače postupci za dobijanje kredita.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: