"Sada 311, a ranije se gasilo 100 godišnje"

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da je u proteklih godinu dana u Srbiji formirano 311 zadruga.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 21.10.2018.

13:13

Thinkstock

Kako je istakao ranije se godišnje gasilo po stotinak.

"Akcija 500 zadruga za 500 sela koju smo pokrenuli sa akademijskim Odborom za selo daje rezultate i gotovo da smo ispunili njen cilj", rekao je Krkobabić na otvaranju prvog "Miholjdanskog sabora zadrugarstva", u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Krkobabić je istakao da je "duh zadrugarstva probuđen" i da su "domaćini širom Srbije" prihvatili ideju o formiranju zadruga.

On je podsetio da je Vlada Srbije ove godine za razvoj zadruga izdvojila 825 miliona dinara i dodao da iduće godine očekuje četiri puta više.

"Ulagaćemo podsticajna sredstva u nabavku osnovnog stada, mehanizacije, višegodišnjih zasada. Ideja je da stvaramo specijalizovane zadruge jer želimo da zadruge postanu osnovni privredni subjekt na selu", izjavio je Krkobabić. Rekao je da je prosečan posed svega 2,5 hektara, te se bez udruživanja ne može postati robni proizvođač.

"Formiranjem složenih zadruga rešićemo problem prerade poljoprivrednih proizvoda.Time ćemo obezbediti da malinu ne izvozimo kao malinu već kao džem, sok, odnosno kao brendirani proizvod", naglasio je Krkobabić. Kako je kazao Krkobabić, ove godine će u Srbiji biti osnovane dve ogledne složene zadruge koje će iz državnog budžeta dobiti 60 miliona dinara.

"Predložiću za narednu godinu da iznos podsticajnih sredstava za složene zadruge bude dva do pet miliona evra. To je moja želja, a treba da bude i želja Vlade Srbije i narodnih poslanika", izjavio je Krkobabić. On je kazao da država mora da se meša i u određivanje cene poljoprivrednih proizvoda, i u kreditiranje poljoprivredne proizvodnje, jer "tranziciono tržište" kakvo je sada u Srbiji "sve reguliše na štetu gazdinstava".

Član Odbora SANU za selo, Branislav Gulan je rekao da u Srbiji nestaje svako četvrto od 4.700 sela i dodao da je stav Odbora da stanje može da se popravi samo osnivanjem zadruga. Na "Miholjdanskom saboru zadrugarstva" u Nišu sokove, džemove, sireve i čajeve i drugo su predstavili zadrugari s juga Srbije. Sabor je organizovao Zadružni savez Nišavskog i Topličkog okruga, uz podršku kabineta Milana Krkobabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: