Balkanski kralj banana: Kako je Rastoder pokorio i čuvenu Čikitu

Banane kupuje u Ekvadoru i Kosta Riki, kao i u ostalim zemljama Amerike, a prodaje ih u Severnoj i Južnoj Americi, arapskim zemljama, Evropi i Rusiji.

Srbija

Izvor: Investitor

Nedelja, 05.08.2018.

12:07

Balkanski kralj banana: Kako je Rastoder pokorio i čuvenu Čikitu
(Foto: Thinkstock)

Izet Rastoder, biznismen crnogorskih korena koji živi u Sloveniji, predsednik je firme Rastoder Group, čija je osnovna delatnost distribucija svežeg voća i povrća.

Prihodi od prodaje kompanije Rastoder u 2016. godini iznosili su skoro 108 miliona evra, a godinu ranije su bili znatno veći – skoro 147 miliona. Na taj pad uticala je kriza u Agrokoru, sa kojim je Rastoder imao tesnu i široku saradnju. Naime, pre nego što je Agrokor preuzeo Mercator, Rastoder i vlasnik Agrokora Ivica Todorić potpisali su ugovor vredan između 70 i 100 miliona evra godišnje.

U Crnoj Gori posluje sa svim većim trgovinskim lancima.

Rastoder Group grupa šesta je u svetu, a najveća na Balkanu po distribuciji banana, po čemu je Rastoder i prozvan “evropskim kraljem banana”.

Izet je rođen u Beranima u Crnoj Gori 1962. godine. Iz ovog siromašnog kraja odeselio se 1986. godine u Ljubljanu. U posao s bananama ušao je pre više od 20 godina, kada je lansirao poznati brend “Derby” banana.

Njegov najznačajniji partner svakako je američka multinacionalna korporacija “Dole”, koja je ujedno i najveći trgovac bananama na svetu.

Rastoder banane kupuje u Ekvadoru i Kosta Riki, kao i u ostalim zemljama Centralne i Južne Amerike, a prodaje ih u Severnoj i Južnoj Americi, arapskim zemljama, Evropi i Rusiji. Na tržištu arapskih zemalja, Rastoder je uspeo da pobedi poznatu i moćnu kompaniju Chiquita.

Rastoder poseduje veliki logistički centar u Ljubljani.

Jednom je za slovenačke medije izjavio da banane kupuje u Južnoj Americi, u roku od pet dana od berbe, potom ih brodom transportuje 20 dana do luke Kopar nakon čega ih vrlo brzo mora prodati, prenosi portal Investitor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: