Matijević: U Hrvatskoj je bolje, kada bih mogao da menjam...

Petar Matijević, vlasnik kompanije Matijević, izjavio je da su uslovi poslovanja u agraru u Hrvatskoj značajno bolji nego u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 24.06.2018.

09:44

Matijević: U Hrvatskoj je bolje, kada bih mogao da menjam...
Foto: Thinkstock

Kako je istakao, to se pre svega odnosi na državne subvencije.

"Matijević agrar" u Srbiji obrađuje oko 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u Hrvatskoj oko 1.800.

Petar Matijević je rekao da bi kupio još zemljišta u Hrvatskoj, kada bi bilo slobodnog u ponudi.

"Kada bih sada mogao da promenim, i da istu površinu koju obrađujem u Srbiji obrađujem u Hrvatskoj, gde bi mi bio kraj…", rekao je Matijević za poljoprivredni portal AgroFin.

Prema njegovim rečima, iako je Hrvatska po bogatstvu tek pretposlednja zemlja Evropske unije, ispred Bugarske, ona je i pored toga u znatno boljoj poziciji nego Srbija pa su samim tim i uslovi za poslovanje poljoprivrednika u Hrvatskoj mnogo bolji.

Objasnio je da u Hrvatskoj pravo na subvencije ima svaki vlasnik poljoprivrednog zemljišta, bez obzira na površine koje obrađuje, a i same subvencije su mnogo veće nego u Srbiji, pa tako, u zavisnosti od useva, poljoprivrednik u Hrvatskoj dobija od 300 do 600 evra po hektaru, a najviše - 600 evra - dobija se za gajenje šećerne repe.

"Trenutno je, kada se poredi sa Hrvatskom, u Srbiji samo radna snaga jeftinija. Ni ta razlika, međutim, nije tako velika da bi mogla da 'pokrije' ostale benefite u Hrvatskoj. Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dve do tri hiljade evra po hektaru", naveo je Petar Matijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: