Krkobabić: Imamo pobednički tim za zadruge u Srbiji

Srbija ima stručni tim koji može da obnovi zadugarstvo i vrati ljude u sela, izjavio je ministar zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 22.06.2018.

16:11

Krkobabić: Imamo pobednički tim za zadruge u Srbiji
Foto: Thinkstock

On je rekao da je vlada juče usvojila Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu i Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija.

U 2018. godini Programom Vlade Srbije, koji je osmislio i realizuje kabinet Milana Krkobabića, zadrugama će biti bespovratno dodeljeno 823.515.000 dinara, što je za četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započeta misija oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, poznata i kao projekat "500 zadruga u 500 sela". "Ima nade za sela u Srbiji.

Uz veliku podršku Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i njegovog predsednika akademika Dragana Škorića, napravili smo pobednički tim koji može da digne na noge zamrlo zadrugarstvo u Srbiji i vrati život u sela koja odumiru", rekao je Krkobabić povodom odluke Vlade Srbije da i ove godine dodeli podsticajna sredstva zadrugama u Srbiji.

Dodao je da nije zaboravljeno ni Kosovo i Metohiju, gde će finansijski biti podržan određeni broj zadruga. U 2018. godini planirano je da bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije.

Novoformiranim zadrugama, prema uslovima konkursa koji će biti objavljen ovih dana, biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.Vlada Srbije je prošle godine za razvoj zadrugarstva izdvojila 196 miliona dinara, a sredstva su dobile 22 zadruge u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Od sredine 2017, kada je pokrenut projekat "500 zadruga u 500 sela" u Srbiji je osnovano više od 240 novih zadruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: