"Trešnja da bude izvozni brend, ovaj deo centar"

Ministar bez portfelja, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj posetio je zadružne voćnjake u Karavukovu kod Odžaka, gde je u toku berba trešanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2018.

18:48

Foto: Thinkstock

Zadruga "Agrodunav" u Zapadnobačkom upravnom okrugu jedna je od 22 zadruge kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Srbije namenjena zadrugama i u uspešno je u celosti realizovala svoj projekat.

„Voćarstvo je velika šansa naše zemlje za izvoz i našim voćem treba da krenemo u osvajanje Evropskog tržišta. Treba da se okrenemo poljoprivredi na ovakav, savremen način. Ovo je model zadruge koji treba da bude uzor ostalima“ poručio je Krkobabić i istakao da u Karavukovu očekuje da vidi jednu od prvih složenih zadruga sa višim stepenima prerade, za koje je država ove godine spremna da izdvoji i do pola miliona evra.

Obilasku voćnjaka prisustvovali su i prof.dr Zoran Keserović, sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov i istaknuti profesori iz oblasti voćarstva.

Direktor zadruge „Agrodunav“ Stevan Stanojković izrazio je želju da Karavukovo bude centar za trešnju sa ovih prostora koja bi mogla da bude izvozni brend u svežem i prerađenom stanju.

Ova zadruga ima 10 hektara pod trešnjom i u punom rodu imaju 15 tona trešanja po hektaru.

Na jesen zadrugari planiraju da prošire zasade za još 10 hektara.

Zemljoradničkoj zadruzi „Agrodunav“ u Zapadnobačkom upravnom okrugu, u kome posluje čak 135 zadruga, dodeljeno je iz našeg programa 12,5 miliona dinara za kupovinu 50 junica simentalske rase, dok zadružno stado ukupno čini 360 grla raznih kategorija.

Investicijom iz programa planirano je povećanje prihoda i do 50 procenata.

Ova zadruga, koja ima 106 zadrugara i 40 kooperanata, se već decenijama, osim stočarstvom, uspešno bavi i voćarstvom, proizvodnjom semenskih kultura, a u svom sastavu ima i centar za doradu ratarskih i povrtarskih kultura. Imaju godišnji promet od šest miliona evra i plasiraju svoje proizvode isključivo na domaće tržište, saopšteno je iz kabineta Krkobabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: