Za dan zarađivali 60 EUR, mladi neće da beru

Berba borovnica po brdima iznad Srebrenice počela je mesec dana pre nego prošle godine, a kilogram košta 10 KM (5 evra), kao i lani.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

14:04

Za dan zarađivali 60 EUR, mladi neće da beru
Foto: Thinkstock

Berači kažu da ove godine nema nakupaca da otkupljuju borovnicu jer je reč o malim količinama zbog kojih nemaju interes da dolaze.

Berači kažu i da je ove godine rod dobar, ali su zbog toga plodovi sitniji, što usporava berbu, u koju ide ide znatno manje berača nego ranijih godina, penosi Capital.

“Mlađi neće, stariji zbog okomitog i nepristupačnog terena ne mogu da idu u berbu, a nema ni kupaca, pa se nema računa mučiti”, kaže Stajka Milovanović, jedna od žena koja godinama bere i prodaje borovnice.

Ona ističe da se za celi dan berbe, odnosno 12 do 13 sati može nabrati svega četiri do pet kilograma, dok su bolji berači prošle godine za 10 sati brali do 12 kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: