Inspekcija utvrdila: 40.000 tona maline od prošle godine

U Beogradu je održan prvi sastanak Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.06.2018.

16:29

Inspekcija utvrdila: 40.000 tona maline od prošle godine
Foto: Thinkstock

Zaključeno je da će uprkos slabijem stanju zasada, usled nepovoljnih vremenskih uslova u prošloj i ovoj godini, kvalitet roda biti dobar.

Kada je reč o trenutnom stanju i očekivanjima na tržištu maline u 2018., proizvođači i otkupljivači su istakli da je trenutna akontna cena 100 - 130 dinara, ali da postoje i područja, poput juga Srbije, gde cena nije ni definisana.

Jedan od glavnih zadataka Radne grupe biće i da se utvrdi proizvodna cena po regionima u Srbiji, kao i troškovi prerade i izvoza maline.

Prema podacima poljoprivredne inspekcije na tržištu postoji između 35.000 - 40.000 tona maline od prošle godine.

Predstavnici proizvođača su predložili da Ministarstvo trgovine uzme učešće po pitanju izvoza i uvoza maline, ali i oko kontrole otkupnih mesta.

Dogovoreno je i da Radna grupa po završetku berbe maline krene u izradu strateškog dokumenta za koji je dobila nadležnost Vlade Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Na sastanku radne grupe učestvovali su, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije, Poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, Instituta za voćarstvo u Čačku, proizvođača, rasadničara i prerađivača malina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: