EK: Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi

Srbija je napravila veliki napredak u poljoprivredi i da ć EU ostati otvorena za saradnju sa našom zemljom koja ima veliki potencijal.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.05.2018.

16:33

EK: Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi
Foto: Thinkstock

To su istakli šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i generalni direktor za poljoprivredu i ruralni razvoj, Mario Milucev, posetili su Novosadski sajam.

Podsetili su da Srbija dobija 175 miliona evra bespovratne pomoci od Evopske unije za IPARD program koji je pokrenut u Srbiji.

“Pre svega zelim da cestitam I ministru zbog cinjenice da ipak krece u Srbiji IPARD program I kao sto je I gospodin ambašador rekao u pitanju je pomoc u iznostu od 175 miliona evra koja dolazi iz evropskog budzeta I ako se uzme u obzir I pomoc iz budzeta Srbije, to je preko 230 miliona evra I ako uzmete u obzir I privatni deo gde je ucesce korisnika podnosioca zahteva, to ce biti znacajan iznos", rekao je.

Ministar poljoprivrede, sumarstva I vodoprivrede Branislav Nedimovic naglasio je da je Srbija konacno deo zajednicke poljoprivredne politike Evropske unije.

Dodao je da ocekuje da cemo do polovine juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kada je u pitanju IPARD projekat, vredan, kako kaze, 225 miliona evra.

“Danas je za nas jedan jako vazan dan. Pre svega zbog izvestaja koji je evropska komisija pruzila srbiji I po prvi put se nasal na mestu na kome je prikazan napredak. Mi mozemo sada da kazemo da smo prva dva konkursa za IPARD koji se odnose na traktore I organizaciju zavrsili, poceli smo kontrole na licu mesta, nadam se da cemo sledece nedelje potpisati finansijski sporazum sa evropskom komisijom I da cemo u prvih 10 do 15 dana juna imati potpisane prve sa srpskim poljoprivrednicima", rekao je Nedimović.

On je rekao da ministarstvo im 500 aplikacija.

Nama je, kazao je, na raspolaganju 225 miliona evra ove godine, posle osam godina imamo rec o IPARD-u .

"Ja se zahvaljujem evropskoj komisiji koja nam je pomogla u ovome I sada mozemo slobodno da kazemo da je Srbija deo zajednicke poljoprivredne politike Evropske unije”, rekao je Nedimovic.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici pohvalio je rad ministra poljoprivrede Branislava Nedimovica kada je u pitanju ovaj projekat I rekao da ce evropska unija finansijski podrzati taj projekat bespovratnom pomoci od 175 milona evra.

“Zeleo bih da pohvalim rad ministra I citavog tima koji su zaista vrlo vredno radili da nakon nekoliko godina ovaj program postane uspesan I da pocne da se realizuje. Vrednost IPARD projekta iznosi 175 miliona evra bespovratne pomoci I taj fond zajedno sa privatnim I javnim fondovima ce pospesiti investicije I ocekuje se da ce iznositi 400 miliona evra", rekao je.

Evropski diplomatija je kazao da je Srbija vec napravila odredjene napretke kada je rec o poljoprivredi.

"Proteklih godina izvoz proizvoda u evropsku uniju se udvostrucio tako da smo mi uvereni da ce ovaj projekat pomoci da se jos vise ojacaju kapaciteti srbije I da ce ovim prorgamom poljoprivrednici dobiti nove vestine I povecane kapacitete”, rekao je Fabrici.

Fabrici se osvrnuo na danasnji dogadjaj u Sofiji gde su predstavnici Evropske uniije, Srbije I partnera evropske unije sa zapadnog balkana istakavsi da pored politicke vizije I buducnosti o kojoj se danas raspravlja u Sofiji, mora govoriti I o konkretnim merama za unapredjenje poljoprivrede u Srbiji. “Napomenuo bih I to da danas lideri evropske unije, srbije I drugi predstavnici nasih partnera sa Zapadnog Balkana su u Sofiji na istorijskom dogadjaju. Pored te politicke vizije I buducnosti kojoj ce se raspravljati I u Sofiji, takodje je vazno govoriti I o konkretnim merama kakva je mera ipard programa koja ce poboljsati I dodatno unaprediti poljoprivredni sector u srbiji”, napomenuo je Fabrici.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic najavio je I da ce se Srbija ubuduce pojavljivati na svim sajmovima poljoprivrede u inostranstvu.

Rekao je da su sredstva za to odvojena I da vec od 2019. Godine mozemo da ocekujemo da Srbija pocne da ucestvuje na inostranim sajmovima poljoprivrede I to, kako je rekao, samostalno kao Srbija I poljoprivreda Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: