Holanđani shvatili: Ovo je novi srpski brend, mi ćemo slati u EU

Holandska kompanija ABB Grovers otvoriće u Orašcu otkupni centar za borovnice koji će imati kapacitet 50 tona dnevno, izjavio je generalni direktor Fred Douven.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2018.

12:26

Holanđani shvatili: Ovo je novi srpski brend, mi ćemo slati u EU
(Foto: Thinkstock)

Na taj način, prema rečima Douvena, srpske borovnice pronaći će "sigurno mesto na evropskom tržištu".

Kako objašnjava, Srbija je veoma pogodna za uzgoj borovnice, jer ima idealnu nadmorsku visinu i druge klimatske uslove, a poručuje da bi borovnice mogle postati specifičan srpski brend.

"Kvalitet srpskih borovnica je izuzetno visok. Posebna njihova prednost jeste što sazrevaju početkom juna, kada je na evropskom tržištu svojevrstan vakum, jer su Španci završili sa berbom, a Poljaci nisu još počeli", kaže Douven.

Međutim, napominje, srpski proizvođači moraju da zadovolje standarde koje evropsko tržište očekuje.

"Mi smo tu da ih posavetujemo i da sarađujemo sa njima, kako bi što više napredovali. Naše potrebe za borovnicom su velike, tako da otvaranjem otkupnog centra, gotovo je izvesno da će sve srpske borovnice naći plasman na evropskom tržištu", ističe Douven za Agro pres.

Na pitanje kolika će biti otkupna cena, Douven je odgovorio da još ne zna jer to zavisi od ponude i tražnje na tržištu, ali cena srpske borovnice, ističe, nikad nije niska i kaže da uzgajivači mogu dobro da zarade.

Prošlogodišnja prosečna otkupna cena iznosila je 6 evra, a slična se, prema rečima poznavalaca, očekuje i ove godine. Da je borovnica biljka budućnosti, prepoznali su i brojni Srbi koji su se odlučili na njen uzgoj pa je tako Minja Jeremić u Valjevu na jednom hektaru zasadio 2.500 sadnica pre dve godine i ovog leta očekuje prvi rod.

"Ovo će biti prva godina za plasman. Za jedan hektar očekujem rod oko tonu i po, Odlična je vest što se u Srbiji otvara holandski otkupni centar, jer nećemo imati bojazni za plasman borovnica", kaže Jeremić.

Jeremić kaže za Agro pres da je do sada uložio oko 40.000 evra, i to bez protivgradne zaštite, da je koristio subvencije države, ali i da je dosta novca uložio i iz sopstvenih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: