Zbogom: Rusi zvanično gospodare, EU i SAD u panici

Rusija u ovoj godini obara rekorde u izvozu žitarica i postaje vodeća zemlja sveta u ovom području.

Srbija

Izvor: Capital.ba

Ponedeljak, 07.05.2018.

15:40

Zbogom: Rusi zvanično gospodare, EU i SAD u panici
Foto: Thinkstock

Već sredinom aprila izvoz je povećan za čak 40 odsto u odnosu na isti period lani.

Istovremeno, EU beleži pad proizvodnje žitarica. Njen izvoz je ove godine dostigao minimum u proteklih pet godina – ukupno 24 miliona tona.

I Ministarstvo poljoprivrede SAD upozorava da se EU suočava sa ozbiljnom konkurencijom na izvoznim tržištima, a tu konkurenciju čine, pre svega, Rusija i zemlje crnomorske regije, prenosi Capital.

Istovremeno, Brisel se suočava i sa pritiskom na evro, piše u izveštaju američkog Ministarstva.

EU je još u sezoni 2016/2017. godina izgubila vodeću ulogu u izvozu pšenice u zemlje Severne Afrike i Bliskog istoka /Alžir, Maroko, Saudijska Arabija i Egipat/, a rast proizvodnje u Rusiji nije joj dozvolio vraćanje izgubljenih pozicija.

Rusija najviše izvozi žitarice u Egipat, Tursku, Bangladeš i Indoneziju, s tim što na indonežanskom tržištu potiskuje SAD, Kanadu i Australiju, potvrdio je generalni direktor kompanije “Prozerno” Vladimir Petričenko u intervjuu za ruski poslovni list “Vzgljad”.

Rusi, umesto Evropljana i Amerikanaca, izvoze pšenicu u zemlje podsaharske Afrike – Nigeriju, Sudan, Tanzaniju i Južnoafričku Republiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: