Ratari lakše do kredita - od 1 do 5 godina

Ministarstvo poljoprivrede Srbije nastavlja, u saradnji sa bankama, sprovođenje programa subvencionisanih kredita namenjenih poljoprivrednicima.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2018.

16:51

Ratari lakše do kredita - od 1 do 5 godina
Foto: Thinkstock

Kako je rečeno agenciji Beta, kreditnom podrškom olakšan je pristup finansijskim sredstvima registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, i to porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima, pravnim licima (mikro, malim i srednim preduzećima) i zemljoradničkim zadrugama.

Korisnici subvencionisanih kredita mogu podneti zahtev za nabavku materijala za biljnu proizvodnju i to semenskog i sadnog materijala, mineralnog i organskog đubriva i sredstava za zaštitu, kao i mehanizacije i opreme.

Povoljni krediti namenjeni su i za nabavku stoke i to goveda, svinja, ovaca, koza, živine, pčela i riba, ali i hrane za životinje.

Maksimalni iznos sredstava na koji u toku godine porodična poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici mogu da ostvare pravo je šest miliona dinara, dok pravna lica i zadruge mogu subvencionisanim kreditom da obezbede maksimalno 18 miliona dinara.

Resorno ministarstvo preuzima obavezu da plati deo kamate bankama, a nominalna kamatna stopa za komercijalna registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu iznosi tri odsto na neotplaćeni deo kredita.

Period otplate kredita može biti do jedne godine do pet godina.

U slučaju da se korisnici opredele da kredit otplate u roku do godinu dana, odnosno od jedne do tri godine, sa bankom mogu dogovoriti da rate otplaćuju u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim ili godišnjim anuitetima.

U slučaju da se opredele da period otplate bude od tri do pet godina, anuiteti mogu biti isključivo šestomesečni. Kako je istaknuto, nižu nominalnu kamatnu stopu od jedan odsto imaće nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstva koji navršavaju najviše 40 godina tokom 2018, žene kao nosioci gazdinstva, kao i poljoprivredna gazdinstva koja su registrovana u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi u skladu sa odgovarajućim pravilnikom.

Precizirano je da kreditom sa rokom otplate od tri do pet godine korisnici mogu nabaviti samo određene vrste mehanizacije i opreme i da mogu ostvariti samo jedan zahtev tokom godine, dok za razliku do maksimalnog iznosa mogu da ostvare pravo na subvencionisani kredit za druge namene sa rokom otplate do jedne ili tri godine.

Ukoliko se korisnici opredele da koriste kredit sa rokom otplate do tri godine, mogu ostvariti pravo na mirovanje u otplati glavnice u periodu do godinu dana.

Sredstva se odobravaju i vraćaju u dinarima, tako da nema valutnih klauzula. Kako je navedeno, prilikom nabavke određenih vrsta i kategorija stoke poljoprivrednici mogu da je osiguraju kod osiguravajućih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: