"Neće samo privatnici, od januara i država"

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka u Batajnici počeće da radi poslednje nedelje decembra ili prve nedelje januara.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.12.2017.

13:47

Foto: Thinkstock

To je najavio ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i dodao da će biti potrebno četiri do pet meseci da laboratorija dobije akreditaciju.

Nedimović je novinarima u Sremskoj Mitrovici rekao da ubuduće neće samo privatne laboratorije kontrolisati kvalitet mleka, već će država kontrolisati prerađivače i akreditovane laboratorije.

Ministar je rekao da će sistem isplate premija za mleko iduće godine ostati isti - sedam dinara za litar mleka, dok će se od januara 2019, kada bude potpuno uspostavljen rad laboratorije, preći na plaćanje po kvalitetu mleka.

Nedimović je najavio da će u martu iduće godine biti otvorena i nacionalna laboratorija za bezbednost hrane.

Govoreći o budžetu za poljoprivredu u 2018. godini on je kazao će se najviše novca koristiti za podizanje kroz subvencije za nabavku mehanizacije, opreme, skladištenje i preradne kapacitete, a deo novca biće namenjen i sufinansiranju IPRAD programa EU, dok će biti više novca i za mlade poljoprivrednike koji započinju posao.

Novac je obezbeđen i za elektrifikaciju polja kao i za automatizovan protivgradni sistem jer će biti izgrađen novi, savremeno opremljen radarski centar.

Ponovio je da je država, prema svojim mogućnostima, dala 2,5 milijardi dinara kroz razne mere da se ublaže posledice ovogodišnje suše.

"Država nije toliko bogata da može da kompenzuje sav gubitak zbog suše", rekao je ministar.

Istakao je da se radi na upostavljanju bezbednog sistema za regresiranje gorivo za poljoprivrednike, kako bi se izbegle dosadašnje zloupotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: