Krkobabić: Ovo je kapija BG zadrugarstva

Opštinu Grocka, jedna od 17 opština Grada Beograda sa čak 83.000 stanovnika i 15 mesnih zajednica, svoju prvu zadrugu je dobila čak davne 1932. godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

13:08

Krkobabić: Ovo je kapija BG zadrugarstva
Foto: Tanjug, arhiva

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća, posetio je opštinu Grocka.

"Na našem putu po čitavoj Srbiji konačno stižemo i u Beograd. Ova sela imaju više stanovnika od nekih opština u Srbiji, a naš koncept je da svako selo ima zadrugu kao stožer svog razvitka", rekao je ministar u poseti novoosnovanoj zemljoradničkoj zadruzi "Vrčin 2017" u Vrčinu.

Zadruga "Vrčin 2017." objediniće proizvođače i širenjem svoje mreže na ostale mesne zajednice opštine Grocka omogućiće snabdevanje iz jednog centra što većeg broja njih sadnim materijalom, repromaterijalom i veštačkim đubrivom, ali i grlima krupne i sitne stoke, saopštio je Kabinet ministra Krkobabića.

Ministar je obišao i "Gročanku", ugašenu fabriku za preradu voća u opštini Grocka, koja je nekada služila kao otkupni centar voća iz čitavog regiona i vršila preradu voća u pekmez i sokove.

"Ovo je ozbiljan izazov za državu, grad i lokalnu samoupravu. Ovaj voćarski kraj može ponovo da stane na noge formiranjem centra za otkup i preradu voća i tako bismo, osim sirovine, imali gotove proizvode za domaću upotrebu pa i izvoz", rekao je ministar i naglasio kako je nekada Gročanka zapošljavala čak 3000 ljudi.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zahvalio je ministru na poseti i izrazio spremnost da opština Grocka učestvuje u formiranju zadruga u svim selima ove opštine jer je oživljavanje zadruga na ovim prostorima od ključne važnosti za opstanak jednog od najbogatijih voćarskih krajeva Srbije. "Sam plac na kome se nalaze objekti fabrike za preradu voća i povrća ima 10 hektara a okružen je sa čak 7000 hektara zasada voća u gravitacionoj tački između takođe voćarskih centara Sopota, Mladenovca i Smedereva, a uz sada rešene imovinske odnose, ova fabrika predstavlja ogroman potencijal za moderan centar koji bi ponovo uposlio više hiljada ljudi i podigao na noge privredu ovog kraja", rekao je Simonović.

Sastanku sa ministrom u Opštini Grocka prisustvovali su predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, zamenica predsednika opštine Živadinka Avramović, pomoćnik predsednika opštine Duško Živančević, članovi zadruga i poljoprivrednici mesnih zajednica opštine Grocka.

Opština Grocka poznata je po uzgoju raznih vrsta voća: jabuke, kruške, breskve, kajsije, trešnje, ali i dunje, šljive, jagode i borovnice kao nove sorte na ovom terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: