Poljoprivrednici besni: Njive udaljene i po 10 km

Subotički poljoprivrednici nezadovoljni su uslovima zakupa državnog zemljišta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2017.

19:18

Poljoprivrednici besni: Njive udaljene i po 10 km
Foto: Thinkstock, ilustracija

Zbog komasacije, dobili su njive koje su udaljene i po deset kilometara od njihove katastarske opštine.

Čantavir - selo poznato po vrednim proizvođačima mleka, mesa, svinja, stočarima i gde nema puno državne zemlje. U prošlosti prednost je bila da na zemljištu, koje je nekada obrađivala zadruga, bude urađena komasacija. Sada je to predmet restitucije i vraćanja pojedincu, koji će ga izdati onome ko mu najviše plati.

“A, to neće biti čantavirski, verovatno neće biti čantavirski stočar, ili poljoprivrednici”, kaže poljoprivrednik Miroslav Kiš.

Čantavirski stočar, umesto zemljišta u svom komšiluku, dobiće ono koje je udaljeno i do deset kilometara od njihove katastarske opštine. To sa sobom, kažu, nosi nove probleme i nove troškove, za gorivo, amortizaciju.

“Stočari će po pravu prečeg koristiti u susednim katastarskim opštinama, Bikovo, Žednik, 10, 20 kilometara dalje, a ovo zemljište koje je komasirano, kome bude vraćeno, opet će raditi neko, možda neko od njih, ali najverovatnije neko ko može više platiti i ne mogu se nadmetati sa nekim ko, iz ko zna kojih izvora ima puno para i spremni su da to više plate nego obični mali poljoprivrednici, kao što su i u Čantaviru”, objašnjava Kiš.

Komasacija je jedan od najvažnijih proces kroz koji ova država mora da prođe, jer se na taj način ukrupnjava poljoprivredno zemljište, grade atarski putevi, kanalski sistemi, kako bi eksploatacija zemljišta bila još kvalitetnija, kaže resorni ministar. Nezadovoljstvo paora, kaže, ipak razume.

“Apslutno su u pravu, godinu dana je kratak vremenski period, naročito kad je u pitanju stočarstvo i mi sada radimo na stvaranju uslova da može da se na veći vremenski period daje poljoprivredno zemljište”, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Tu je prepreka restitucija, koja još nije završena, a zemljište koje će nekome biti vraćeno, ne može biti izdato na duži vremenski period.

“Ako ne izdate na kraći vremenski period i izdate ga na deset godina, a u međuvremenu bude vraćeno, nastaju problemi, Znači, moramod a se izborimos a te dve stvari i apsolutno sam pristalica toga na duži vremenski period davanja poljoprivrednog zemljišta”, ističe Nedimović.

Iz Čantavira je ministarstvu nedavno stigla i peticija. Zahtevaju da, dok se ne završi restitucija, zemljište bude dato na korišćenje čantavirskim poljoprivrednicima, po pravu prečeg, makar i na godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: