"Cilj, srpska govedina bez carine u Tursku"

Srbija će nastojati da se u bescarinskom režimu sa Turskom nađu goveđe meso, rafinisano suncokretovo ulje, sirovo suncokretovo ulje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.08.2017.

10:45

Foto: Thinkstock

To je istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na poljoprivrednom forum Srbija-Turska koji se održava u Beogradu.

On je naglasio da će na skupu učestvovati 150 turskih kompanija koje su spremne da investiraju u prehrambenu industriju, što govori da Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti.

Ministar je podsetio da Srbija od 2010. godine ima potpisan sporazum sa Turskom o slobodnoj trgovini i da je došlo vreme da se proširi spisak proizvoda koji su u slobodnom, bescarinskom režimu.

Srbija će turskim kompanijama, kako je rekao, ponuditi dobre uslove za investiranje, a roba bi se osim Turskog tržišta plasirala i na tržište EU i Rusije.

Upitan da li Srbija ima potencijal u govedarastvu, on je rekao da ima i podsetio da poslednjih šest godina naša zemlja proizvede 81.000 tona goveđeg mesa.

"Nama je cilj da uđemo na novo tržište. Da napravimo platformu za razvoj stročarstva, za povećanje stočnog fonda i da zajedno idemo na tržište EU gde imamo neiskorištene kapacitete u pogledu kvora koje su nam date. Od turskih kolega tražićemo određenu kvotu bescarinskog trežima kakve imaju druge zemlje", pojasnio je on.

Govoreći o suši i merama koje će biti preduzete Nedimović je rekao da se utvrđuju posledice i da će narednih nedelja ministarstzvo izađi sa nacrtom mera.

"Naš odgovor su investicije u sisteme za navodnjavanje, promovisanje sistema osiguranja i investicija u protivgradnu zaštitu", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: