Za nekoliko minuta grad sravnio sve sa zemljom

Još se nisu oporavili od suše i štete koju su pretpreli, a poljoprivrednike je za vikend zatekla nova nevolja, grad.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.08.2017.

16:07

Za nekoliko minuta grad sravnio sve sa zemljom
Foto: Thinkstock, ilustracija

Najviše su stradali zasadi u okolini Topole i Gornjeg Milanovca, gde je proglašena i vanredna situacija. Poljoprivrednici mogu da prijave štetu a drava će reagovati kad napravi sve procene

Za nekoliko minuta grad je uništio nekoliko meseci rada porodice Drinčić. Zasadi kupusa su uništeni a šteta se meri hiljadama evra.

Zoran Drinčić iz sela Lozanj kod Gornjeg Milanovca gaji kupus, koji je grad sravnio sa zemljom. On sumnja da će on nakon suše i grada moći da se oporavi, dodajući da o poljoprivredi niko ne misli i da poljoprivrednici nemaju nikakvu zaštitu.

Gruba procena je da će poljoprivredna proizvodnja samo zbog suše biti smanjena gotovo za petinu a kulture koje su pretrpele najveću štetu su kukuruz i soja. Šteta od grada još se utvrđuje.

“Nama uvek ostaje mogućnost i mehanizam da reagujemo iz robnih rezervi da bi očuvali i cenovnu stabilnost i stabilnost u smislu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama, ali još uvek ne možemo da govorimo o tim merama dok ne vidimo kolike su tačne razmere te štete”, rekao je minister trgovine Rasim Ljajić.

Osiguranje useva od elementranih nepogoda jedno je od rešenja.

“Država treba da donosi sistemske zakone po kome će se recimo stimulusati i navodnjvanje i zaštita od grada. Osiguravajuća društva treba da naprave takvu premiju da tamo gde je područje gradonosno na neki način stimuliše proizvođače da oni mudro izdvoje deo sredstava i da osiguraju svoje useve”, smatra agroekonomista Drago Cvijanović.

Država će u sisteme za navodnjavanje ove godine uložiti 30 miliona evra a radiće se i na promociji osiguranja. Zaštita useva problem je kojim se konačno moraju izboriti i država i proizvođači kako i jedni i drugi ne bi nemoćno gledali u nebo, kad god ih zadese suša ili grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: