"Plašim se da je Hrvatska odluku donela uz EU"

Odluka Hrvatske o povećanju iznosa taksi na uvoz robe ima prilično nelogičnosti, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2017.

16:28

Foto: Screenshot/B92

On je, gostujući na B92, istakao da ono što se dešavalo ovih dana nije primereno onome što se promovisalo preko STO

“Srbija nema nikakvih razloga da uvodi oštre mere osim ako ne mora, a izgleda da će morati iako će to nama najmanje odgovarati“, istakao je on.

Prostran je rekao da je ovo igra između mačke i miša, a kako je rekao, plaši se da je Hrvatska odluku donela uz podršku EU.

“U ministarstvima postoje već pripremljena rešenja, a ja bih voleo da trgovinski rat nestane“, rekao je Prostran podsećajući na gubitke i štetu od graničnog rata lani. Kako kaže, čini se da ovaj put hoće da se napravi veća šteta pa da se sedne za sto.

A na pitanje da li Hrvatska na ovaj način krši zakone, on ističe da ona to ne čini ako joj to nije zamereno od strane Brisela.

“Ona preduzima mere da zaštiti domaće proizvođače koji su veoma nervozni i nezadovoljni stanjem poljoprivrede u zemlji“, rekao je on, dodajući da je ovaj potez zbog unutrašnje potrebe.

Prostran smatra i da je dobro što su ministri održali stastanak, što će poslati pismo Briselu i što je hrvatski ministar spreman na razgovor.

Prostran je prokomentarisao i problem sa kojim se proizvođači suočavaju zbog suša, ističući da je najveći problem Srbija imala 2000. godine kada je najviše stradao kukuruz i šećerna repa.

“Puno je godina iza nas koje nas upozoravaju da je klima promenjena, i potrebno je da se grade sistemi koji su veoma skupi“, rekao je on.

Prostran je zaključio da se sada treba pitati kako pomoći poljoprivrednicima da uđu u novu godinu, ako se ne proglasi sušna godina, a kao neke od mogućih pomoći koje država može da pruži ratarima Prostran navodi mogućnost odlaganja kredita, dati ratarima im naftu da mogu da uzoru, dati im đubrivo i seme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: