Sad je i zvanično: Monstanto dobio jakog rivala

Kineska kompanija KemČajna okončala je 43 milijarde dolara vredno preuzimanje Singente, švajcarskog giganta u proizvodnji pesticida i semena.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

14:06

Sad je i zvanično: Monstanto dobio jakog rivala
(Foto: Thinkstock.com)

Ovim sporazumom se spaja Singenta, globalni lider u proizvodnji semena i proizvoda za zaštitu useva, sa KemČajnom koja kontroliše kompaniju Adama, najvećeg dobavljača generičkih proizvoda za zaštitu poljoprivrednih kultura u Evropi, prenosi agencija Frans pres.

Ovo je deo šireg talasa konsolidacije u agro-hemijskom sektoru koji je zabrinuo aktiviste za zaštitu životne sredine i poljoprivrednike.

KemČajna je izašla s ponudom za preuzimanje Singente u februaru 2016, ali je akvizicija morala da sačeka "zeleno svetlo" regulatora.

Vlasti SAD-a i Evropske unije odobrile su sporazum u aprilu ove godine uprkos narastanju otpora s obe strane Atlantika prema sve brojnijim preuzimanjima koje sprovode kineske firme.

KemČajna se obavezala na prodaju dela Adaminog biznisa s pesticidima, kao i na poduzimanje drugih koraka kako bi dobila odobrenje evropskih i američkih regulatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: