Loša godina, ali Srbija ne uvozi pšenicu

Na području Pomoravskog okruga, počela je žetva ječma, a uskoro će i žteva pšenice, tritikala i raži, zasejanih na oko 20.000 hektara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.06.2017.

14:20

Loša godina, ali Srbija ne uvozi pšenicu
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Poljoprivredni stručnjaci apeluju na vlasnike kombajna da podese kombajne, a poljoprivrednike da očiste i izvrše dezinsekciju skladišta za ove žitarice.

Stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno savetodvane stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, poručio je vlasnicima kombajna da "kombajne dobro pripreme za žetvu u cilju što manjeg rastura žita prilikom kombajniranja" a poljoprivrednicima da "dobro očiste skladišni prostor i obave tretiranje isekticidima pre unošenja ovršenog žita".

"Dobro urađena priprema i podešavanje kombajna, gubici zrna se svode na minimum", rekao je Simić.

Tehnička ispravnost kombajna pre početka žetve, podešenost za određenu žitaricu, za vlažnost zrna za svaku parcelu "mora biti besprekorna" ocenio je Simić.

"Najveći gubici u radu kombajna se događaju na hederu, stoga visinu reza treba dobro podesiti, a to zavisi od stanja useva", rekao je Simić i dodao da je "motor jedan od najvažnijih delova na kombajnu i zahteva redovno održavanje".

Simić i ocenio da Srbija, i uz ovako lošu godinu, neće morati da uvoziti pšenicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: