Kako prodati med po realnoj ceni?

Od medonosne uljane repice i izdašne bagremove ispaše do tegle meda za pčelare je jednostavniji i kraći put nego put od tegle meda do kupaca.

Srbija

Izvor: RTV

Sreda, 21.06.2017.

14:23

Kako prodati med po realnoj ceni?
(Foto: Thinkstock.com)

Kako prodati med, i to po relanoj ceni, problem je za koji pčelari zasada nemaju rešenje.

"Potajno se nadam da će zaživeti neka firma koja će se baviti otkupom meda i krenuti otkup pravog meda po realnim cenama, kako bi pčelari mogli da ulažu u unapređenje svoje proizvodnje. Drugo, i država bi trebala da reaguje i da iz prodaje povuče sav falsifikovani med, koji se prodaje, ja to slikovito kažem, na metar. Gledajući naše realne troškove, za nas je to neprihvatljivo niska cena. To je i razlog što se smanjuje broj pčelara. Opstaju oni koji finansijski ne zavise samo od te proizvodnje, a onima koji isključivo od toga žive jako je teško", kaže pčelar Ivica Periškić.

Bojan Zetović mladi je pčelar, ali je svestan problema sa kojim se danas nose svi koji se bave pčelarstvom. Nije spreman da med prodaje na veliko, već se odlučio za teži put - prodaju meda od kuće.

"U toku su izrade etiketa, čeka nas kontrola kvaliteta meda, dozvole. Polako, pa kako bude. Ne bih prodavao ne veliko, jer je cena koja se dobije niska", kaže Zetović.

Pčelari kažu da se med na veliko otkupljuje po cenama koje su i duplo niže od cena koje su dobijaju u maloprodaji, pa to i razlog zašto većina njih med prodaje na malo, od svojih kuća ili na sajmovima i drugim manifestacijama.

"Mala je kupovna moć stanovništva, a sa druge strane nema kod nas neke navike korišćenja meda. Pčelarima zato ostaje ili da se izbore za to da kupcima budu prepoznatljivi u regionalni okvirima ili da prodaju med na veliko, ali po ceni koja je i duplo niža", objašnjava Stevan Štrangar, predsednik PD Pčela Bački Monoštor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: