"Loša godina, ali nećemo uvoziti pšenicu"

Ova godina nije naklonjena pšenici, ali će je biti dovoljno za domaće potrebe.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2017.

15:16

Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

To je izjavio stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

"Ova godina definitivno nije bila za proizvodnju strnih žita. U jesen se, zbog lošeg vremena, produžila setva, kasnila je, bilo je teško da se zemljište pripremi, i pšenica i ostale žitarice su ušle nepripremljene u zimski period. Manje je i zasejano", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, na dosta parcele, tek kada je prošla zima, počelo je klijanje i nicanje, što ne obećava dobar rod.

"Naravno, i ono što godinama pričamo, ljudi nisu upotrebili mineralna đubriva, sortno seme, koristili su svoje sema sa tavana i naravno i ne mogu se očekivati neki bolji prinose", rekao je Simić.

Oni koji su uspeli da poseju u optimalnom roku, do kraja oktobra, dali su mineralno đubriva, koristili sortno seme, prihranili na vreme i zaštitili od korova i od bolesti, na takvim parcelama mogu očekivati zadovoljvajući prinosi. Malo iznad proseka u ovom delu Srbije, a to je iznad šest tona po hektaru, ocenio je iskusni stručnjak.

On smatra da će tropski dani uticati i na prinose i na kvalitet zrna.

Noćne i dnevne visoke temperature ubrzavaju nalivanje zrna, zrna postaju štura, umanjuje se prinos i kvalitet, a kvalitet će uticati i na cenu otkupa, rekao je Simić.

"Idelno je, od kada pšenica počne da cveta, pa do punog zrenja, prođe 30 - 35 dana, temperatura da bude 24 - 25 stepeni, a noćna 12 do 14. Međutim, vidite kako je sada, na ovim temperaturama sve će da se ubrza i imaće odraz na prinos i kvaliet", objasnio je Simić.

Bez obzira što godina nije bila dobra za strna žita, Simić ističe da će Srbija imati dovoljno pšenice za domaće potrebe i da neće biti uvoza.

Dosta će zavisiti i od politike otkupne cene. Koliko će otkupljivači plaćati, koliko će odbijati zbog neodgovarajuće kvalitete i koliko će poljoprivrednicima biti u interesu da prodaju pšenici, naveo je Simić.

Prema njegovim rečima, za nekoliko dana počeće setva ječma u Pomoravlju, Resavi i Levču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: