Dobra vest za malinare, država sprečava monopol

Država će kroz institucije sistema regulisati pravila na tržištu prodaje i otkupa malina, a vlada će preuzeti sve da ne dođe do monopolskog ponašanja na tržištu

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.06.2017.

16:19

Dobra vest za malinare, država sprečava monopol
Foto: Thinkstock

To se naročito odnosi na hladnjačare, rekao je Predrag Lučić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

On je, nakon održanog sastanka radne grupe na kome su učestvovali predstavnici ministarstva poljoprivrede, trgovine, malinari i hladnjačari, rekao da će država regulisati tržište onako kako ekonomski uslovi zahtevaju.

"Zajednička koordinacija ministarstva poljoprivrede sa inspekcijskim organima, ministarstvom finansija i trgovine omogućiće regulisanje tržišta onako kako ekonomski uslovi zahtevaju", rekao je Lučić za Tanjug.

On je dodao da je cilj da vlada Srbije uredi tržiste i da kroz institucije sistema i resorno ministarstvo obezbedi bezbedno i regulisano tržište.

"Kroz mere koje smo do sada sprovodili, subvencije i druge načine pomoći omogućili smo proizvođačima i otkupljivačima da dođu do finalnog proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede se pojavljuje kao medijator i treba kroz uključivanje ministarstva trgovine i finansija da dođemo do zajedničkog cilja i konačne povoljnosti za sve", zaključio je Lučić.

Predsednik zadruge Agro eko voće Božo Joković rekao je da je osnovni problem proizvođača što imaju završnu, a ne akutnu cenu.

On je istakao da je cena maline u regionima gde je malina krenula da se bere između 100 i 120 dinara, što ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

"Na sastanku radne grupe smo čuli da su postojale određene neregularnosti u okviru otkupa maline koje su uz intervenciju određenih inspekcija otklonjene. U narednim danima biće pojačane kontrole kako bi se doveo u red otkup maline", rekao je Joković.

On je dodao da je u ime grupacije proizvođača predložio da se u roku od pet dana organizuje sastanak državnog vrha, malinara i hladnjačara.

Hladnjačar i direktor kompanije Master frigo fruts Radoje Cvetić rekao je da je veliki problem što je na lageru ostalo mnogo maline iz 2015. i 2016. godine.

"Sada su otkupljivači, hladnjačari obazrivi jer im je ostalo puno maline, a cena je na svetskom tržištu pala. Situacija je ozbiljna što se tiče cena, jer postoje zalihe malina u Srbiji, Bosni, Poljskoj", rekao je Cvetić.

On je dodao da je ključni cilj da se nađe pravi kompromis i način saradnje proizvođača i hladnjačara što se tiče kvaliteta i zahteva svetskog tržišta.

"Imamo problem što se tiče kvaliteta, jer imamo kontrole svakog desetog kamiona iz Srbije što druge zemlje nemaju. Moramo pratiti zbivanja na svetskom tržištu i tome se prilagođavati, radimo na razvoju i kvalitetu maline da bi sačuvali srpski brend maline po kome smo poznati u svetu", zaključio je Cvetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: