Ferero pita: Ko hoće da sadi lešnike

Kompanija Ferero će podržati poljoprivredna gazdinstva, firme i zadruge u zasnivanju zasada lešnika.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.06.2017.

12:14

Ferero pita: Ko hoće da sadi lešnike
(Foto: Thinkstock.com)

Uslov je da oni imaju najmanje tri hektara plodnog tla pogodnog za uzgoj ove kulture.

Kompanija Ferrero Rocher predstavila je u Gradskoj kući u Zrenjaninu mere podrške za proizvodnju lešnika, kao i modele za zasnivanje novih površina pod ovom biljkom.

Programi podrške namenjeni su poljoprivrednim gazdinstvima, firmama i zadrugama sa najmanje tri hektara plodnog tla pogodnog za uzgoj ove kulture, što se utvrđuje prethodnom analizom zemljišta.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa kompanijom Ferrero, sa željom da našim poljoprivrednicima, voćarima ili budućim voćarima, predstavimo sve uslove koje ova kompanija nudi u zasnivanju zasada lešnika. U pitanju je obostrani interes a mi se nadamo proširenju zasada lešnika na ovom području", naglasio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

Na skupu je rečeno da je u toku zime rađeno više analiza na zemljištu oko Zrenjanina i u samom gradu, kako bi se utvrdilo postoje li uslovi za uzgoj lešnika. Još uvek je nepoznanica i kolika će biti zainteresovanost Zrenjaninaca za ovakvu vrstu voćarske proizvodnje.

U Zrenjaninu već ima proizvođača lešnika, a jedan od njih je Petar Lacmanović, koji ima zasad od 650 stabala na površini od hektar i po. Lešnici su na zemljištu prve klase.

"Ovo je dugoročan posao, koji zahteva ozbiljan pristup. Prošle godine imao sam rod od tri tone, ali u narednim godinama očekujem mnogo više, i do sedam tona", kaže Lacmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: