Decenijama nije bilo gore, pčelari opet "zuje"

Počelari Pomoravskog i Šumadijskog okruga prošlu godinu, ocenjuju "najlošijom za proizvodnju meda" u poslednjih nekoliko decenija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.05.2017.

12:44

Decenijama nije bilo gore, pčelari opet
Foto: Thinkstock

U ovim okruzima ima oko 50.000 pčelinjih društava, a oni dodaju i da je i ova godina loša, "zbog hladnog vremena, kiše i izmrzavanja bagrema", koji je najvažnija pčelinja paša u ovom delu Srbije.

Pčelari sa stacioniranim pčelinjacima neće imati meda ni ove godine, a ni oni koji sele pčele na razne paše, neće baš "trljati bradu" od dobrog prinosa jer je gotvo svuda bilo i kiše i hladnog vremena u vreme cvetanja bagrema, ocenjuju pčelari Jagodine.

"Ovde, kada omane bagrem, omane paša", kažu oni i dodaju da se ovdašnji pčelari pčele uglavnom sele na suncokret o lipu.

Prošle godine, mnogi pčelari nisu ni vrcali med, a šteta je dvostruka, nisu imali meda za prodaju, s jedne, a sa druge strane morali su kupovati šećer, neki i po nekoliko tona, zavisno od broja društava, da bi prehranili pčele, rekli su Tanjugu članovi Društva pčelara "Pomoravlje" u Jagodini.

Loša sreća pčelare ovog dela Srbije prati od 2014. godine, od velikih poplava u Pomoravlju i Resavi, kada je izvoz meda, prema podacima Centra za EOI i Evropske integracije Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje, ppao za 38 odsto.

Ne "zuje" na lošu godini samo pčelari Šumadije i Pomoravlja, loša godina, ocenjuju u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, je svuda za ukupno pčelarstvo Srbije, što će se odraziti i na izvoz, koji je proteklih godine bio znatno povećan u zemlje Evropske unije.

Oko 90 odsto meda Srbija izvozi u zemlje Evropske unije, najviše u Nemačku i Italiju, podsećaju u Savezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: