Nedimović: Ko bi da kupi zemlju, mora da živi ovde

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će sledeće nedelje biti poznati tačni podaci o šteti koju je izazvao sneg.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

16:55

Nedimović: Ko bi da kupi zemlju, mora da živi ovde
Foto: Screenshot/B92

"Intezivno razgovaramo, svi u lancu, sledeće nedelje ćemo imati tačne podatke i jasno ćemo utvrditi stanje. Nije svuda isto. Šteta je naročito velika na nadmorskim visinama iznad 300 metara“, rekao je Nedimović gostujući u Kažiprstu B92.

Kako je rekao, šteta od snega osetiće se i u prihodu države u kome voće učestvuje svake godine sve više i više.

"To je bio važan devizni priliv, ali to ćemo nadomestiti. Želeli smo bolju godinu, ali znate, na primer u Vojvodini ova kiša je značila“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ove godine država je izdvojila više novca za za zaštitu i osiguranje u poljoprivredi. Kaže da je počelo da se ulaže jer poljoprivrednici kupuju mreže i sisteme za navodnjavanje.

"Ko nabavi ta sredstva, država vraća 50 odsto, isto i za osiguranje vraćamo“, rekao je.

Dodaje da mora da se radi na edukaciji ratara, kako bi više zaštitili svoje useve.

"Da vide da im je osiguranje mali trošak od prinosa“.

Govoreći o GMO, i tome kako će se Srbija postaviti prema tom pitanju, Nedimović kaže da je ideja da se napravi sistem u kome će nauka dati glavnu reč.

"Radno telo će da radi na tome i da daje naučne odgvore na ta, ali i sva druga pitanja kada je reč o bezbednosti hrane, posebno kada je reč o uvozu“, kaže Nedimović.

Na pitanje da li će to otvoriti vrata za GMO, kaže:

"Apsolutno ne“.

Osvrnuo se i na prodaju zemlje strancima:

"Mi ćemo izmenama zakona zaštiti svoja prava. Ako neko lice želi da kupi zemlju, mora da ima prebivalište u Srbiji“, rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: